222 tisíc korun putovalo do dětských domovů

Do letošního ročníku vánočních Obchůdků s Albertem se i přes pandemií ztíženou situaci zapojilo celkem 30 dětských domovů a neziskových organizací z celého Česka. Část z nich nově prodávala výrobky i online. Malí obchodníci utržili za své vlastnoručně vyrobené dekorace a ozdoby celkem 222 tisíc korun. Díky projektu Nadačního fondu Albert si takto osvojují základy finanční gramotnosti a připravují se na vstup do dospělého života.

Letos proběhl již devátý ročník Obchůdků s Albertem. „Tak jako celý letošní rok, i Obchůdky byly úplně jiné, než jsme byli zvyklí. Do poslední chvíle jsme řešili jejich průběh. Místo tradičních obchůdků v prodejnách Albert jsme zajistili vytápěné venkovní stánky. Nově jsme část obchůdků přesunuli do internetového prostředí, kde probíhal online prodej. I přes nepříznivou situaci jsou děti i zákazníci moc spokojeni, a všem patří velké poděkování,“ říká Petra Režná, manažerka Nadačního fondu Albert.

Celý výtěžek putuje přímo dětem

Malí obchodníci si díky devátému ročníku Obchůdků s Albertem opět vyzkoušeli celý proces od nákupu materiálu, výroby produktů, nacenění až po prodej a komunikaci se zákazníky. Letos je navíc také nafotili, aby je mohli nabízet i online. „Pro děti jsou to cenné zkušenosti, které jim jistě pomohou při vstupu do samostatného života,“ dodává Irena Adámková, zástupkyně ředitele Dětského domova Prostějov. Na nákup materiálu jim přispívá Nadační fond Albert.

Celý výtěžek z prodeje putoval přímo do rukou konkrétních organizací. „Obchůdky pravidelně organizujeme již od roku 2012. Za tu dobu přinesly dětem téměř tři miliony korun,“ doplňuje Petra Režná. S utrženými penězi dětské domovy nakládají podle vlastního uvážení. Nejčastěji jdou na odměny dětem jako je například společný výlet, sváteční večeře či na různé dobroty. „Výtěžek z prodeje použijeme na vyplacení odměny dětem, které se podílely na výrobě a samotném prodeji, ale i na něco společného pro všechny děti,“ popisuje Irena Adámková.

Dřevěný stánek navodil vánoční atmosféru

Do letošního ročníku se již po několikáté zapojil i Dětský domov Rovečné. „Přes počáteční obavy z venkovního prodeje jsme se nakonec shodli na tom, že to v Nadačním fondu skvěle vymysleli. Stánek s dřevěnou konstrukcí krásně navodil vánoční atmosféru. Lidé na nás reagovali moc hezky, popovídali si s námi za dodržení všech opatření i bezpečných odstupů, a také nakoupili. Během půl dne jsme tak prodali téměř vše, co jsme vyrobili. Vše dopadlo na jedničku a výdělek je úžasný. Už teď začínáme přemýšlet, co budeme vyrábět příští rok,“ říká Ivana Benešová, vychovatelka z Dětského domova Rovečné.

Děti už mají i své zákazníky, kteří se každoročně vracejí. „Opět přišli naši stálí zákazníci, kteří děti už znají. Prohodili s nimi pár slov, jak se mají, co škola, a především děti slyšely, jak se nabízené zboží lidem líbí. Nakupující chtěli často vědět, jak se dekorace vyrábí. Hitem letošních obchůdků byli opět andílci z korálků, pedigu, korku a keramiky,“ popisuje Irena Adámková.

 

Zdroj: Albert Česká republika, s.r.o.

Praha, 31. prosince 2020