Alza.cz 2018: obrat 25 miliard

Podle předběžných výsledků dosáhla společnost Alza.cz a. s. v roce 2018 obratu ve výši 25 miliard korun bez DPH (972 mio EUR). Meziroční nárůst činí zhruba 19,3 %. Rekordní rok přinesl 10, 3 milionů objednávek (30 % y/y), báze unikátních zákazníků vzrostla na 3, 7 milionu.

Firma opět posunula hranici nemožného, když v rámci nejsilnějšího dne (17. 12. 2018) dosáhla obratu 240 milionů a vyřídila 108 648 objednávek. Za minutu zpracovali v tento rekordní den zaměstnanci 388 objednávek, tedy 6,5 za jedinou vteřinu. „Napříč zeměmi rostlo Česko 21 % a Slovensko 15 %. V Maďarsku dosáhl obrat téměř 1 miliardy korun, meziroční nárůst činil 129 %.  Přes 51 % plateb bylo uskutečněno kartou (terminál i on-line), více než 50 % objednávek šlo z mobilních zařízení,“ uvedl Tomáš Havryluk, místopředseda představenstva Alza.cz, a dodal: „Mezi miliardové segmenty patřily vloni notebooky, mobilní telefony, počítačové komponenty, příslušenství, televize, bílé elektro (např. pračky, sušičky) a malé domácí elektro (např. kávovary).“

Rok 2018 byl opět rokem inovací – vznikly 3 unikátní samoobslužné Prodejny budoucnosti, zavedlo se doručování do tzv. Alza HomeBoxu a distribuční síť se dále rozšířila o nových 1 800 odběrných míst. Nabídku rozšířila služba Zkušebka, díky níž zákazníci získali možnosti vyzkoušet si vybrané výrobky ze segmentu velkých spotřebičů (sušičky, pračky se sušičkami a myčky) po dobu 60 dní zcela zdarma. V listopadu zahájila společnost prodej řady výrobků vlastní značky AlzaPower, která nyní skýtá již 49 položek (nabíječky, kabely, baterie, powerbanky, reproduktory,…). Výrobků v originálním ekologickém a plně recyklovatelném balení s potiskem na bázi sójových bobů se prodaly desetitisíce kusů. Po možnosti platbou BTC a LTC se také spustil prodej kryptoměn.

Firma rovněž zaznamenala značný zájem o finanční služby – např. unikátní Třetinku (nákup za třetinu ceny s doplatkem do 3 měsíců bez navýšení) využilo již 11 tisíc zákazníků. Průměrná cena zakoupeného zboží přitom činí 11 000 Kč. Největší zájem je o mobilní telefony, tvoří 26 %. Velmi oblíbená je také tzv. Prodloužená záruka – díky ohlasu je služba aktuálně nastavena u 60 % produktů nad 1 000Kč. Služba Alza NEO (pronájem přístrojů) se nově testuje u firemních zákazníků.

Alza.cz také v souladu s hodnotami, které ctí, naplňuje svou odpovědnost nejen za udržitelný rozvoj, sociální vazby a životní prostředí, kde působí, ale věnuje se i podpoře celé řadě dalších aktivit – například výuce studentů na VŠE nebo podpoře neziskových organizací. V roce 2018 pomohla různým způsobem 64 projektům.

Mezi podpořené subjekty patří např. FOD, NF Seňorina, Spolek neslyšících v Plzni, Apropo Jičín, ADAM, Fokus, Děts. psych. nemocnice v Lounech, Světluška, NF Zlatý oříšek, Nedoklubko, Život 90, Rozkoš bez Rizika, NF Moje velké přání, Tichý svět, V jedné vteřině, Tyflocentrum Olomouc, Azylový dům ROSA, dokumentární cyklus Život za zdí, Centrum Amelie, hospic Dobrého Pastýře, Cesta domů, Paracetrum Fenix, Locika a další nejen v ČR, ale i na Slovensku  (Základní škola v Lučenci pro autistické děti nebo FN v Banské Bystrici) a v Maďarsku (např. projekt Bérlők, poukazující na rasovou diskriminaci).

Alza.cz vstupuje do roku 2019 se stejným počtem zaměstnanců (1 500) a bude i nadále posilovat pozici absolutní jedničky na trhu. I v tomto roce plánuje rozsáhlé investice do další evropské expanze a služeb spojených s doručením zboží. Nemalé budou i investice do dalšího rozvoje interních systémů, s čímž souvisí i masivní nábor IT odborníků od programátorů, přes architekty, po IT management. Na základě dostupných dat o chování zákazníků na webu a v mobilní aplikaci vidí firma i velký prostor v oblasti personalizace webového obsahu a nabídek. Ani v 2019 nebude chybět značné množství novinek a zajímavostí z oblasti nejnovějších technologií.

 

Zdroj: Alza.cz a.s.

Praha, 2. února 2019