CBRE zajistí povolení, přípravu pozemku i nájemce pro 15 000 m2 prostor v lokalitě pražské Hostivaře

Celorepubliková neobsazenost průmyslových a logistických nemovitostí osciluje kolem 4,5 %, ovšem zcela výjimečná situace panuje v Praze a blízkém okolí, kde se pohybuje mezi 1 až 2 % (přitom ještě v závěru roku 2019 dosahovala 3,6 %).

Hlavním důvodem je nedostatek vhodných pozemků k výstavbě, zdlouhavé povolovací procesy i rostoucí podíl online prodejů v době pandemie koronaviru, které tlačí nahoru poptávku po skladech v blízkosti velkých měst. I přesto se čas od času objeví zajímavé příležitosti na trhu: aktuálním příkladem je pozemek společnosti PRAKAB Pražská kabelovna umožňující výstavbu nové haly o ploše 15 000 m2 v ulici Průmyslová nedaleko obchodního centra Europark Štěrboholy či outletového centra Fashion Arena. Administraci potřebných povolení, koordinaci výstavby i pronájem prostor zajišťuje společnost CBRE, světový lídr v oblasti komerčních realitních služeb.

„Vzhledem ke strategické poloze cca 10 km od centra metropole a 2 km od Pražského okruhu je pozemek vhodný pro e-commerce, logistiku, případně i lehkou výrobu. Nová hala umožní dělit jednotky od 4 650 m2 a bude doplněna o kancelářské zázemí. V současnosti je vydané platné územní rozhodnutí. Předání hotových prostor je v plánu ve 2. kvartálu 2022,“ komentuje Ivana Watson, realitní konzultantka CBRE pro průmyslový a logistický sektor, a dodává: „Vhodných pozemků k výstavbě skladů či výrobních hal v blízkosti velkých měst a především Prahy je jako šafránu. Očekáváme proto velký zájem ze strany potenciálních nájemců. Projednávání smlouvy poté standardně zabere šest až devět měsíců.“

Společnost CBRE, konkrétně tým Building Consultancy, se na projektu podílí již od samého začátku, kdy pro majitele pozemku zpracoval studii proveditelnosti a navrhl nové objekty tak, aby bylo co nejlépe využito stávající území. Aktuálně vypsal tendr na generálního zhotovitele a zajišťuje získání souhlasných stanovisek potřebných k vydání stavebního povolení. „Předpokládaný termín zahájení výstavby je letos ve 2. čtvrtletí. Náš tým bude koordinovat celou výstavbu, vést technická jednání s novými nájemci o potřebných vnitřních úpravách prostor a samozřejmě se postará i o uvedení objektu do provozu,“ uzavírá Vojtěch Rusz, projektový manažer týmu Building Consultancy v CBRE.

 

Zdroj: Crest Communications, a.s.

Praha, 2. února 2021