Češi se obávají ekonomických dopadů koronakrize

Koronaviru se aktuálně obávají dvě třetiny populace, stejně jako v listopadu 2020. Polovina populace také vidí v koronaviru hrozbu pro zaměstnanost. Obavy o ekonomické dopady koronakrize se promítají i do vnímání ekonomických témat. Zrušení superhrubé mzdy podporuje 8 z 10 Čechů, apelují ale zároveň na stát, aby se zaměřil na snižování veřejných výdajů. Zjištění vyplývají z výzkumu agentury Ipsos realizovaného v lednu 2021.

Obavy z koronaviru pociťuje aktuálně 65 % populace. To je srovnatelné se situací na konci listopadu, avšak méně než během října 2020, kdy obavy dosáhly nejvyšších hodnot během podzimu – 71 %. Koronaviru se nejvíce obává nejstarší generace lidí nad 65 let, nejmenší obavy naopak mají mladí lidé ve věku 18 – 26 let.

Podobně jako v listopadu se polovina populace (49 %) obává dopadů pandemie koronaviru na své zaměstnání či zdroj obživy. Nejčastěji se jedná o lidi v produktivním věku 36 až 53 let.

Češi se dlouhodobě obávají ekonomických dopadů koronakrize. Polovina populace dokonce uvádí, že se obává více ekonomických dopadů krize než těch zdravotních.

Obavy o ekonomickou situaci se promítají také do postojů k ekonomickým tématům. Jedním z nich je postoj ke zrušení superhrubé mzdy, ke kterému došlo koncem loňského roku. Většina Čechů zrušení superhrubé mzdy podporuje, zároveň však lidé vyjadřují obavy z ekonomických dopadů pandemie a apelují na stát, aby se zaměřil na snižování veřejných výdajů. Konkrétně:

  • 35 % populace se zrušením superhrubé mzdy souhlasí, zdůrazňuje však, že se stát nyní musí zaměřit na snižování výdajů,
  • 31 % populace souhlasí se zrušením superhrubé mzdy,
  • 15 % populace se zrušením souhlasí, podle jejich názoru na to však nyní není kvůli koronaviru vhodná doba.

Informace o výzkumu

Výzkumy byly realizovány v lednu 2021 na reprezentativním vzorku internetové populace ČR starší 18 let, zúčastnilo se jich více než 1000 respondentů. Realizace probíhala pomocí Ipsos online panelu Populace.cz. Ipsos realizuje sérii Korona výzkumů pravidelně od března 2020.

 

Zdroj: Ipsos

Praha, 11. února 2021