Český prodejce čoček Alensa v roce 2019 dosáhl obratu 1,4 miliardy

Společnosti Alensa, on-line prodejci kontaktních čoček, dioptrických a slunečních brýlí, vzrostl v roce 2019 její čistý obrat o více než 20 % na 1,405 miliardy korun. Podruhé v řadě tak překonala hranici jedné miliardy, v roce 2018 dosáhla čistého obratu 1,164 miliard korun. Vyplývá to z auditované výroční zprávy zveřejněné v obchodním rejstříku.

Společně s obratem se Alense zvedl i výsledek hospodaření před zdaněním (EBITDA) z 51,40 miliónů v roce 2018 na 58,11 miliónů v roce 2019. „Loňský rok s pětinovým růstem považujeme za velice úspěšný. Přikládáme ho třem hlavním aspektům, mezi které patří úspěšná expanze v předchozích letech, spolu s otevření nových trhů Ruska a Švýcarska, navýšení skladových ploch i zásob, a hlavně rozšíření sortimentu o dioptrické brýle a jejich snadný nákup pomocí virtuálního zrcadla,“ uvádí Jaromír Kijonka spolumajitel a zakladatel společnosti Alensa.

I v roce 2020 společnost očekává navýšení obratu v řádu desítek procent. „Spotřebitelé si zvykli na pohodlí nákupu z domova, kdy jim například kontaktní čočky lze doručit do druhého dne od objednání, v případě dioptrických brýlích, včetně zbroušených skel se pak jedná o časové rozmezí jednoho týdne. V letošním roce očekáváme růst okolo 30 %,“ odhaduje Kijonka za společnost Alensa. O narůstající trendu svědčí i výsledky letošního tzv. „Cyber Monday“, kdy společnost uvádí překonání hranice 10 000 odbavených zásilek a tržbu 10 milionů za jeden den.

 

Zdroj: ALENSA, s.r.o.

Praha, 8. prosince 2020