Chuťové preference má určovat zákazník v obchodě

Svaz obchodu a cestovního ruchu ČR (SOCR ČR) má zásadní výhrady proti výsledné podobě evropské směrnice týkající se dvojí kvality. Je sice dobře, že evropská legislativa poprvé oficiálně uznala problém dvojí kvality, ale k jeho řešení nijak nepřispěje.

Za této situace proto nezbývá nic jiného než přijmout česká pravidla, která dvojí kvalitu pošlou na smetiště dějin. Některé západoevropské potravinářské firmy pod tlakem spotřebitelů a médií sice své receptury sjednotily, ale pro velkou většinu je pořád atraktivní do střední Evropy dovážet horší verze svých výrobků a zneužívat tak důvěry zákazníků ve známé západní značky.

„Potravinářské koncerny často tvrdí, že k nám dovážejí to, co Čechům chutná, a ti že o potraviny nebo prací prášky s lepším složením nemají zájem. Jsem ale pevně přesvědčen, že o chuťových preferencích má rozhodovat zákazník v obchodě, ne marketingové oddělení potravinářského koncernu. Oceňuji, že se řešení dvojí kvality ujal osobně premiér, a věřím, že brzy bude na stole zákon, který ukončí dvojí kvalitu výrobků na českém trhu,“ uvedl Tomáš Prouza, prezident SOCR ČR, a dodal: „Aby tento zákon skutečně účinně chránil spotřebitele, musí jednak jasně stanovit, že potraviny s různým složením nemohou mít podobné obaly, jak dnes navrhl ministr zemědělství Miroslav Toman. Zároveň musí nový zákon trestat výrobce, kteří brání obchodníkům nakoupit v zahraničí kvalitnější verzi potraviny a nabídnout ji českým zákazníkům. Pokud jde potravinářským koncernům skutečně o blaho českého zákazníka, nesmí se bát nabídnout mu i západoevropskou verzi receptury a nechat ho vybrat.“

Svůj návrh na řešení dvojí kvality dnes předložila europoslankyně Olga Sehnalová. „Je to dobrý začátek, ale bohužel opět končí na půl cesty, stejně jako evropská směrnice. Řeší totiž jen to, aby měly různé varianty výrobků jiný obal. Nedělá ale nic pro to, aby se s dvojí kvalitou skončilo nadobro. O to důležitější je, aby vláda připravila skutečně účinný návrh, který ochrání české spotřebitele před těmito nekalými praktikami. Jsme v plné shodě s předsedou vlády, že dvojí kvalitu je potřeba vyřešit. A to bez tlaku na západoevropské potravinářské koncerny nepůjde,“ připomněl Tomáš Prouza.

Obchodní řetězce i SOCR ČR dlouhodobě upozorňují na to, že nadnárodní koncerny nutí obchodníky nakupovat u tuzemského distributora zboží mnohdy s horším složením. „Obchod tak nemá šanci dovézt a zákazníkům nabídnout kvalitnější západní verzi, i když jsme si jisti, že by o ni měli Češi zájem,“ zdůraznil Tomáš Prouza.

SOCR ČR v této souvislosti jednal s předsedou vlády a je připraven na příštím jednání předložit své návrhy změn, které by problém dvojí kvality skutečně vyřešily.

 

Zdroj: Svaz obchodu a cestovního ruchu ČR

Praha, 2. května 2019