Čtvrtina Čechů bude chodit do obchodních center méně než před pandemií

Častěji plánuje do obchodních center chodit pouze 5 % lidí. Z návštěvy obchodních center většina lidí obavy nemá, obávají se spíše ekonomických dopadů pandemie. Vyplývá to z výzkumu agentury Ipsos, který zjišťoval vliv dopadu pandemie koronaviru na nákupní zvyklosti a návštěvnost obchodních center v ČR. Výzkum probíhal od 29.5. do 3.6. 2020.

Výsledky výzkumu Ipsos naznačují, že lze očekávat pokles návštěvnosti obchodních center. Před pandemií navštěvovaly obchodní centra alespoň jednou za 14 dní dvě třetiny populace, nejčastěji lidé z velkých měst s více než 100 tisíci obyvateli. 24 % návštěvníků však nyní plánuje obchodní centra navštěvovat méně často nebo vůbec. Častější návštěvy plánuje pouze 5 %, jedná se zejména o pravidelné návštěvníky, kteří před pandemií chodili do center alespoň jednou týdně.

Kromě poklesu návštěvnosti lze očekávat také pokles útrat v obchodních centrech. Před pandemií se běžná útrata za jednu návštěvu pohybovala mezi 500 až 2000 Kč. Čtvrtina návštěvníků (24 %) uvádí, že bude nyní v obchodních centrech utrácet méně peněz, pouhá 3 % plánují utrácet více. Méně utrácet chtějí hlavně ženy a mladí lidé do 35 let.

„Možný pokles businessu v prodejnách v obchodních centrech způsobuje značné obavy majitelů a ředitelů firem, pro které jsou příjmy z kamenných prodejen zásadní“, říká Václav Hrbek, ředitel společnosti ALPINE PRO a předseda nedávno založené Retailové asociace, která sdružuje více než 120 firem a značek, které mají kamenné obchody v obchodních centrech.

7 z 10 Čechů nemá z návštěvy obchodních center obavy, u čtvrtiny populace obavy přetrvávají. Týkají se zejména velké koncentrace lidí a zvýšeného rizika nákazy koronavirem. Pro větší pocit bezpečí by návštěvníci uvítali více dezinfekce, kontrolu dodržování hygienických nařízení a omezování většího počtu lidí. Obavy části populace potvrzuje také výrazný nárůst počtu návštěvníků preferujících dopravu do obchodního centra vlastním autem (63 %, před pandemií to bylo 51 %) na úkor hromadné dopravy. Zkraje června omezovalo cestování hromadnou dopravou kvůli obavám z nákazy 42 % lidí, 64 % se pak snažilo vyhýbat místům s vyšší koncentrací lidí (zdroj: Ipsos výzkum, 27.5. až 1.6.2020).

„Kromě přetrvávajících obav části populace z nákazy je důvodem signalizovaného poklesu návštěvnosti a útrat za nákupy v obchodních centrech také nejistá ekonomická situace Čechů. Z našich výzkumů víme, že se 55 % lidí obává dopadu pandemie na jejich příjem, třetina pracujících se přímo obává propouštění v jejich firmě. 59 % také říká, že bude muset nyní více šetřit,“ dodává k výsledkům Jakub Malý, ředitel agentury Ipsos.

Během pandemie vzrostl počet lidí, kteří nakupovali zboží online, nejvíce v kategorii knihy a hračky (17 %), zboží z lékárny (17 %) a kosmetika a parfémy (16 %). Asi desetina lidí bude v tomto trendu pokračovat a bude i nadále toto zboží nakupovat online.

Jak často budou lidé navštěvovat obchodní centra po jejich znovuotevření?

Častěji než doposud 5 %
Stejně často jako doposud 70 %
Méně často než doposud 23 %
Nebudou navštěvovat vůbec 1 %
Nevědí, nedokážou nyní posoudit 2 %

Informace o výzkumu:

Výzkum byl realizován na reprezentativním vzorku internetové populace České republiky ve věku 16 – 70 let, která alespoň občas navštěvuje obchodní centra (cca 90 % všech obyvatel ve věku 16-70 let). Kvóty dle pohlaví, věku, regionu a velikosti místa bydliště. Celkem se výzkumu zúčastnilo 1100 respondentů. Výzkum byl realizován pomocí Ipsos online panelu Populace.cz v termínu od 29.5. až 3.6. 2020.

 

Zdroj: Ipsos

Praha, 30. června 2020