Díky Kauflandu vyrostou po celé ČR nové komunitní zahrady

Před třemi lety začal obchodní řetězec Kaufland vytvářet u svých prodejen komunitní zahrady. Aktuálně jsou součástí pěti prodejen a obchodní řetězec plánuje v budoucnu přidat další. „Chceme být dobrým sousedem a prostřednictvím komunitních zahrad vytváříme atraktivní místa, kde mohou lidé bezplatně pěstovat a trávit volný čas s rodinou či přáteli. Zájem o zahrady je obrovský, proto jsme se rozhodli projekt rozšířit,” vysvětluje tisková mluvčí Renata Maierl.

V souvislosti s tím Kaufland ve spolupráci s Nadací Via vyhlásil unikátní grantový program na podporu nových, ale i již existujících komunitních zahrad. První ročník grantového programu s názvem „Už to roste, už to klíčí” sklidil mezi nadšenými zahradníky velký zájem. Řetězec celkově přerozdělil téměř 700 000 Kč mezi projekty po celé České republice.

Zmíněnou finanční částku si rozdělilo celkem třináct zahrad v Praze, Novém Jičíně, Zlíně, Liberci, Prachaticích, Ústí nad Labem, ve Žďáru nad Sázavou, v Hradci Králové či v Roudnici nad Labem.

O podporu v projektu “Už to roste, už to klíčí” mohli žádat již fungující komunitní zahrady i nadšenci, kteří si nový prostor pro pěstování zeleniny nebo bylinek teprve chtějí založit. V obou případech je ale třeba, aby se daná zahrada nacházela ve stejném katastrálním území města jako nejbližší prodejna Kaufland.

Projekt obchodní řetězec realizoval ve spolupráci s Nadací Via. „Nadace Via už 25 let podporuje lidi, kteří ve svém volném čase proměňují zanedbané prostory svých měst a obcí na místa k sousedskému setkávání. V posledních letech sledujeme narůstající zájem o městské komunitní pěstování a jsme rádi, že s podporou společnosti Kaufland si radost z vlastních bylinek, květin nebo zeleniny může užít ještě více lidí,“ dodává Hana Morávková, PR manažerka Nadace Via.

Městské komunitní zahrady, na nichž se lidé mohou setkávat, trávit volný čas a zahradničit, se těší stále rostoucí oblibě. Jejich základní myšlenkou je aktivní využití volných míst, která si lidé společně upraví a pěstují na nich zeleninu, bylinky či květiny, grilují nebo staví hmyzí domečky a ptačí krmítka. Zahrady napomáhají rozvíjet sousedské vztahy i kultivovat prostředí ve městech.

Další kolo grantového programu proběhne na začátku roku 2023.

 

Zdroj: Relative PR & Consultancy, s.r.o.

Praha, 25. května 2022