Díky podpoře společnosti Lidl se při Základní a mateřské škole Zbyslavice otevírá nová jedlá školní zahrada

Druhá ze šesti nových jedlých školních zahrad se otevírá v neděli 12. května při Základní a mateřské škole Zbyslavice. Je to výsledek spolupráce mezi společností Lidl a programem Skutečně zdravá škola. Díky úspěchu v grantové výzvě získalo šest základních a mateřských škol finanční prostředky na výstavbu jedlých školních zahrad.

Srdečně Vás zveme na slavnostní otevření naší nové „Jedlé školní zahrady“. Slavnostní otevření se uskuteční v neděli 12. května v 10 hodin v prostorách školní zahrady. Návštěvníci uvidí proměnu naší školní zahrady, mohou se těšit na informace o jednotlivých vybudovaných zákoutích a prohlédnout si školu i školku. Průvodci návštěvníkům budou samotné děti. Zároveň v tento den jako každý rok proběhne Fairtrade snídaně na zahradě, můžete tak ochutnat místní bio výrobky občanů Zbyslavic, regionální potraviny zajistí i společnost Lidl,“, zve ředitelka školy Iveta Buryanová.

Práce a vzdělávání na školní zahradě má na děti mnoho pozitivních vlivů. Otevírá jim nové možnosti poznávání prostředí, rostlin a přírodních jevů. Podporuje v nich respekt k přírodě jako celku a přispívá k lepším stravovacím návykům. Zároveň posiluje jejich koncentraci, představivost a sociální dovednosti. Estetické vnímání je také součástí tohoto procesu, stejně jako zvyšování sebevědomí a pocit hrdosti ze svých úspěchů. Tom Václavík, ředitel programu, zdůrazňuje, že vzdělávání na školní zahradě je důležitou součástí celoškolního programu Skutečně zdravá škola a těší se velké oblibě, kterou si užívají i nejmenší žáci z mateřských škol.

V roce 2023 jsme díky společnosti Lídl a Skutečně zdravé škole získali finanční prostředky na výsadbu nových jedlých keřů a stromů, výrobu nových vyvýšených záhonů či nákup sudů na dešťovou vodu. Nejvíce jsme se však těšili na kurník a nové slepičky. Na podzim 2023 jsme připravovali plány, radili se, kdo co udělá, jak bude výstavba a výsadba probíhat. Úkoly byly rozdány. Větší žáci školy si připravili povídání o obyvatelích zahrady, které představili nejmladším školákům a dětem ve školce. Společně pak domečky vyráběli. V zimních měsících tatínkové vyráběli svépomoci kurník. Nebylo to nic jednoduchého, ale poprali se s tím na výbornou. Dnes domeček obývá 6 slepiček, kterým děti dali jména. Výsadbu jedlých záhonů, za dozoru zahradníka, jsme uskutečnili díky ochotným tatínkům a maminkám. Svou zásluhu mají i žáci, kteří přidali své malé prstíky a natírali kurník, okopávali záhonky, zalévali stromky či vozili kůru. Rádi bychom, aby se na naší zahradě cítily dobře nejen lidé, ale i další bytosti. Naše zahrada je přátelská pro hmyz, ptáky i drobné savce. Nikoho nevyháníme, nikoho nehubíme, nepoužíváme žádnou chemii. Naopak vytváříme zákoutí, kde se živáčkové mohou ukrýt. V plánu máme vybudování jezírko,“ uvádí ředitelka Buryanová.

V rámci grantové výzvy nás zaujal projekt Základní a mateřská školy Zbyslavice, kde se vedení rozhodlo pro vybudování nových vyvýšených záhonů, nákup nádob na dešťovou sadu či výsadbu jedlých keřů a stromů. Těší nás, že jsme finančními prostředky pomohli k realizaci dalšího prostoru, kde se mohou děti učit respektu k přírodě a lépe pochopit důležitost lepších stravovacích návyků. Věříme, že jedlá školní zahrada ve Zbyslavicích přinese radost několika generacím,” uvádí mluvčí společnosti Lidl Eliška Froschová Stehlíková.

 

Zdroj: www.skutecnezdravaskola.cz

Praha, 8. května 2024