Giving Tuesday, největší svátek dárcovství, již poosmé v Česku. Zapojit se chce čtvrtina Čechů

Už zítra se miliony lidí po celém světě spojí a budou pomáhat, a to včetně České republiky. Osmý ročník letos zaštiťuje prezident Petr Pavel i první dáma Eva Pavlová. Na webu Giving Tuesday se k dnešnímu dni registrovalo rekordních 383 výzev a dobrých skutků a plánuje se zapojit čtvrtina Čechů, nejčastěji materiální pomocí. Africké Malawi sází na psychické zdraví, v Polsku vede darování krve.

Giving Tuesday letos připadá na 28. listopadu a v Česku ho od roku 2016 zastřešuje Asociace společenské odpovědnosti, za tu dobu už česká veřejnost darovala přes 350 milionů korun. Štědré úterý je příležitostí pro neziskové organizace, firmy i jednotlivce požádat na jedné platformě o pomoc – finanční, materiální, dobrovolnickou. Registrované výzvy jsou rok od roku kreativnější, lidé sportují pro dobrou věc, rozdávají knihy nebo podporují renovaci útulků pro hendikepovaná zvířata.

„Čtvrtina Čechů se letos hodlá do Giving Tuesday zapojit. Pro náš národ je solidarita typická, 8 z 10 Čechů považuje za důležité pomáhat lidem, kteří to potřebují. Dobrou zprávou je, že v okamžicích krize, jako například loni po vypuknutí války na Ukrajině, se tento podíl zvyšuje,” popsala Lucie Mádlová, ředitelka a zakladatelka Asociace společenské odpovědnosti a odkázala se na celorepublikový výzkum agentury Ipsos sestavený exkluzivně pro Giving Tuesday.

A co Češi letos plánují? Darování věcí, peněz a dobrovolničení. „Jednoznačnou prioritou je pro české dárce během roku i na Giving Tuesday pomoc dětem. Silně rezonuje také péče o handicapované a zvířata,” potvrdila Lucie Mádlová. Nejpopulárnějšími formami příspěvku zůstávají dárcovské SMS a nákup charitativních předmětů.

Češi běží pro dobrou věc a pomáhají samoživitelkám, v cizině darují krev a podporují svobodný tisk

Přímo na webu www.givingtuesday.cz si každý může vybrat pomoc dle zaměření nebo i regionu pomoci. Organizace například hledá podporu pro workshop o finanční gramotnosti pro maminky z azylového domu, děti z montessori školy prodávají snídani a podpoří výuku asistenčního psa, univerzita pořádá přednášku Mýty a fakta o darování krve, kostel nedaleko Prahy nabízí adopci píšťal na záchranu varhan, Jan Weisser běží 100 dnů, aby pomohl hendikepované Terezce, hloubětínský bazén zase daruje ze vstupného na sportovní vybavení pro děti a přímo na Giving Tuesday provedou trenéři děti z dětského domova workshopem jak správně cvičit.

Podpořit lidé mohou i samoživitelky a jejich děti, osamocené seniory, výstavbu centra pro handicapovaná a nemocná zvířata či chytré byty pro blbou nemoc. Přispět mohou ale i k obnově lesů a mnoho dalšího.

Napříč světem se formy pomoci liší. V Polsku tradičně funguje darování krve, je to jeden z nejsilnějších apelů tamního Giving Tuesday. Rakouské hnutí několik let po sobě podporuje prezident Alexander van Der Bellen videem a Holandsko se spojilo se světoznámým World Press Photo a vzniká virtuální výstava s cílem získat podporu zemím, kde je omezena svoboda tisku. Dominikánská republika zaměřuje svátek lokálně a vyzývá k podpoře organizací pomáhajících po nedávných přívalových deštích, africké Malawi naopak apeluje na duševní zdraví a Giving Tuesday je pro něj příležitostí pro boření mýtů a stigmat.

Giving Tuesday podporuje a oslavuje chuť pomáhat. Kampaň se koná po celém světě ve stejný den, slaví se vždy v úterý následující po Dni díkůvzdání a nákupních událostech Black Friday a Cyber Monday. Letos připadá na úterý 28. listopadu, kdy otevírá charitativní sezónu před Vánoci.

Partnery letošního ročníku Giving Tuesday jsou společnost Albatros Media a ČEPS. Další informace o Giving Tuesday najdete na www.givingtuesday.cz či na sociálních sítích pod hashtagem #GivingTuesdayCZ.

 

Zdroj: Asociace společenské odpovědnosti

Praha, 27. listopadu 2023