IKEA postupně vyřazuje plasty na jedno použití

Společnost IKEA Česká republika potvrzuje, že splnila globální závazek a k 1. lednu 2020 vyřadila všechny plastové výrobky na jedno použití z prodeje určeného pro zařízení domácností.

Zákazníci tak v obchodních domech IKEA nebudou moci koupit plastové výrobky na jedno použití, jako jsou brčka, talíře, kelímky, příbory, míchátka na nápoje, pytlíky na led, pytle na odpad a papírové talíře a kelímky potažené plastem.

IKEA se zavázala, že bude mít pozitivní vliv na lidi i planetu. Jedním z klíčových cílů je být ve všech ohledech oběhovou společností. Od vývoje výrobků, získávání materiálů pro jejich výrobu, vývoj dodavatelského řetězce a logistiky až po to, kde a jakým způsobem je IKEA v kontaktu se svými zákazníky. Součástí této snahy je hledání inovativních způsobů práce s obnovitelnými a recyklovanými materiály a prodloužení životnosti materiálů i výrobků.

„Plast nemusí být vždycky špatný materiál, pokud se používá opakovaně a na konci své životnosti se výrobek recykluje. K neefektivnímu využívání přírodních zdrojů a k rozsáhlému znečištění životního prostředí, ve kterém žijeme, přispívá to, že plastové výrobky používáme jen jednorázově. Chceme být pro naše zákazníky inspirací a chceme jim umožnit, aby věci opakovaně používali a dávali přednost výrobkům, které jsou vyrobené udržitelným způsobem. V případě výrobků z plastů to například znamená, že k výrobě použijeme recyklované PET lahve,“ říká Vladimír Víšek, manažer trvalé udržitelnosti pro IKEA Česká republika, Maďarsko a Slovensko.

Když se IKEA zavázala, že ze svého sortimentu vyřadí plastové výrobky na jedno použití, mělo to za následek, že z nabídky zmizela brčka SODA, SÖTVATTEN a VIFTA, sáčky do mrazáku FÖRNYBAR, sáčky na led ISIGA, odpadkové pytle FÖRSLUTAS, sáčky na psí exkrementy LURVIG, plastové příbory a míchátka na nápoje.

IKEA food

V rámci závazku vyřadit plastové výrobky na jedno použití IKEA představila také novou nabídku jednorázových výrobků, které budou používat všechny restaurace, bistra a kavárny IKEA. Stávající kelímky, příbory, misky, talíře a brčka jsou nahrazeny výrobky z udržitelnějších materiálů. Veškerý materiál použitý v nových použitích pochází z obnovitelných zdrojů.

Největší výzvou, se kterou jsme se setkali v rámci závazku vyřadit plasty na jedno použití, je vnitřní vrstva nápojových kelímků. Z důvodu bezpečnosti potravin musí mít všechny kelímky určené ke styku s potravinami tenkou vrstvu, která zabrání úniku tekutiny nebo namočení papírového kelímku. Jediným komerčně dostupným řešením, které dnes splňuje tyto požadavky, je plast.

V nové nabídce výrobků na jedno použití IKEA nahradila papírové kelímky s vnitřní vrstvou z plastu vyrobeného z fosilního materiálu takovými kelímky, které mají vnitřní stranu potaženou tenkou vrstvou plastu, k jehož výrobě se využívá cukrová třtina. Ta je na rozdíl od ropy obnovitelný zdroj. Je to první krok k úplnému vyřazení používání plastů při výrobě kelímků a IKEA společně s dodavateli tvrdě pracuje na tom, aby našla ještě udržitelnější řešení. Věříme, že už zanedlouho budeme moci představit papírové kelímky bez plastů.

„Aby se naši zákazníci mohli napít, ve všech obchodních domech IKEA jsou k dispozici vodní fontány. Všechny povzbuzujeme, aby s sebou nosili lahve na vodu doplňovali si je. Hledáme také udržitelnější řešení pro zákazníky, kteří si chtějí koupit balenou vodu. Tu v současné době prodáváme v PET lahvích,“ dodává Víšek. IKEA také tvrdě pracuje na zdokonalení obalů potravin, aby nabídla co nejudržitelnější řešení, která jsou zároveň v souladu s pravidly a předpisy o bezpečnosti potravin. Z hygienických důvodů v restauracích IKEA stále používá rukavice, fólie, sáčky do koše, ochranné fólie a zástěry.

IKEA chce do roku 2030 všechny výrobky vyrábět pouze z obnovitelných a recyklovatelných materiálů a také podpořit opravy výrobků, jejich další prodej nebo recyklaci.

 

Zdroj: Ogilvy

Praha, 1. ledna 2020