IKEA v České republice zvýšila mzdy

Pandemie zasahuje Čechům do všech oblastí života, silně pak ovlivňuje i pracovní a ekonomickou sféru. Dotýká se omezení v rámci příjmů i charakteru firemních benefitů. IKEA v České republice proto nabídla pomocnou ruku bezmála stovce svých zaměstnanců v krajní nouzi.

Přispěla jim na řešení tíživé situace celkovou částkou 4 miliony Kč. Další čtvrtina zaměstnanců využila za poslední rok odborné konzultace na lince podpory, kterou IKEA pro své zaměstnance dlouhodobě zajišťuje. I přes stále trvající krizi a zavřené obchodní domy investovala do růstu mezd. V roce 2021 si tak zaměstnanci polepšili v průměru o 5 %.

I přes pandemii, která obchodní domy uzavřela na dobu několika měsíců, se společnost IKEA zaměřuje jak na ocenění nadstandardního nasazení zaměstnanců, tak na kontinuální růst mezd. Od ledna 2021 totiž plošně zvýšila mzdy všem zaměstnancům a celkově do nich v České republice investovala přes 60 milionů korun.

Čtyři miliony pro zaměstnance v krizi

Kromě jednorázových kompenzací za vynaložené úsilí formou poukazů a plošného zvýšení nárůstu mezd IKEA založila v průběhu minulého roku vlastní LUMPSUM fond, který fungoval několik měsíců. Zaměřoval se na pomoc potřebným zaměstnancům, kteří se kvůli pandemii dostali do složité životní situace.

„Někteří z našich zaměstnanců se ocitli ve finanční tísni kvůli ztrátě příjmů některého z členů domácnosti, další řeší zdravotní problémy spojené s koronavirem, jiní si nemohou dovolit zajistit dětem pomůcky pro on-line výuku, uvádí Kateřina Schreiberová, manažerka oddělení People and Culture IKEA Česká republika a dodává: Jsou tu i ti, kteří se musí starat o své blízké. V rámci LUMPSUM fondu jsme v řešení těchto životních problémů podpořili na 80 zaměstnanců celkovou částkou čtyři miliony korun. Na úrovni celého regionu Česká republika, Maďarsko a Slovensko jde pak o dvě stovky našich kolegů v krajní životní nouzi a celkovou investici přesahující 10 milionů korun.“

Jednou z intenzivně podporovaných skupin jsou také rodiče samoživitelé. Skloubení pracovních povinností a péče o děti není jednoduché, natož pak v době pandemie. IKEA pomáhá svým zaměstnancům, kteří se o děti starají sami, vyplacením 100% mzdy i v případě, kdy museli zůstat s dětmi doma kvůli uzavření škol nebo nařízené karanténě.

Podobně IKEA zaměstnancům na nemocenské nebo v karanténě kvůli COVID-19 zaručuje, že dostanou výplatu v plné výši. Od září 2020 do současnosti dorovnala IKEA výplaty v celkové výši 700 tisíc Kč. „Náhrada mzdy za pracovní dny v dočasné pracovní neschopnosti je ze zákona stanovena na 60 % z redukovaného výdělku. V IKEA jsme se rozhodli zaměstnancům výplatu dorovnat do 100% výše, aby v této náročné době výpadek příjmů nijak nepocítili,“ komentuje personální kroky Kateřina Schreiberová.

Vlastní linka podpory i den volna navíc  

IKEA své zaměstnance podporuje i tím, že v rámci HELP programu provozuje 24/7 telefonní linku, kterou je možné využít pro praktické konzultace s externími odborníky na různé oblasti. „Zájem o linku v době pandemie přirozeně narostl. Odborní konzultanti teď měsíčně řeší 30-40 případů. Nejčastěji se jedná o legislativní poradenství, které je ale následované konzultacemi týkajících se psychického stavu – pociťovaného stresu, úzkostí nebo deprese. Třetím nejčastějším tématem bývají otázky ohledně financí,“ uzavírá Kateřina Schreiberová.

Náročné pracovní dny pomáhají zaměstnancům lépe zvládat i další benefity. IKEA například na podzim 2020 proplácela svým zaměstnancům náklady na očkování proti chřipce. Zaměstnanci navíc ke standardně nabízeným pěti týdnům volna mají nově také nárok na jeden den volna navíc, aby ho využili pro regeneraci a odpočinek. Dále mohou zaměstnanci pracující v obchodních domech IKEA využít obědy zdarma pro sebe a během uzavření škol také pro své děti. IKEA takto od října 2020 poskytla více než 4 000 obědů pro děti ve věku do 15 let.

 

Zdroj: Ogilvy

Praha, 24. dubna 2021