KMV a PepsiCo zakládají společný podnik a kupují srbského výrobce minerální vody a nealkoholických nápojů Knjaz Miloš

Karlovarské minerální vody (KMV), největší distributor nealkoholických nápojů ve střední Evropě, a PepsiCo, Inc. (PepsiCo), globální potravinářská a nápojová společnost působící ve více než 200 zemích a oblastech světa, se dohodly na koupi 100 % akcií srbského výrobce minerální vody a nealkoholických nápojů Knjaz Miloš formou společného podniku (joint venture).

Transakce zahrnuje prodej výrobních aktiv Knjaz Miloš v Srbsku včetně zavedených značek jako je Knjaz Miloš, Aqua Viva, Guarana, ReMix, Gusto a další. Transakce podléhá obvyklému schválení antimonopolních úřadů a předpokládá se, že bude dokončena ve 3. čtvrtletí letošního roku.

Společnost Knjaz Miloš se sídlem v srbském Aranđelovaci je s více než 200letou historií největším výrobcem minerálních vod a energetických nápojů na srbském trhu.

PepsiCo a KMV spolu ve střední Evropě vybudovaly dobře fungující obchodní vztahy: v České republice, Maďarsku, Slovensku, a Bulharsku je skupina KMV výhradním výrobcem a distributorem nealkoholických nápojů značek PepsiCo, zároveň distribuuje pochutiny PepsiCo v České republice, na Slovensku a v Maďarsku.

„Toto nové spojení jen potvrzuje naši společnou vizi a úsilí o dlouhodobý rozvoj podnikání v regionu. Poskytne možnost růstu nejen firmám, ale také našim zákazníkům a zaměstnancům. Propojením portfolií KMV a Knjaz Miloš nabídneme všem našim spotřebitelům a zákazníkům skvělé služby,“ říká Alessandro Pasquale, generální ředitel KMV.

„Dosavadní spolupráce mezi PepsiCo a KMV je velmi úspěšná a díky této transakci vidíme významný potenciál pro růst a rozšiřování naší společné obchodní historie. Velmi rádi jsme se stali partnerem KMV v tomto novém projektu,“ uvedl Christophe Guille, GM Vice President Central Europe-Greater Balkans&DACHPepsiCo.

Raiffeisen Bank International AG působila jako výhradní finanční poradce společností KMV a PepsiCo, Clifford Chance, Jankovic Popovic Mitic jako právní poradce.

Skupina KMV tak pokračuje v akvizičním růstu do evropských zemí. Od roku 2008 vlastní 100% podíl v rakouské firmě  Waldquelle Kobersdorf. V roce 2015 ovládla Kékkúti Ásványvíz a Szentkirályi Ásványvíz, dva vedoucí výrobce balené vody v Maďarsku. V roce 2017 přidala do svého portfolia společnost Quandrant Beverages JSC, oficiálního výrobce nealko nápojů PepsiCo v Bulharsku. V roce 2018 pak KMV odkoupila podniky firmy PepsiCo v ČR, Slovensku a Maďarsku.

Knjaz Miloš – srbský lídr s 200letou tradicí

Společnost Knjaz Miloš se sídlem v Aranđelovaci v centrálním Srbsku se pyšní tradicí sahající do roku 1811 a je největším výrobcem minerální vody v regionu bývalé Jugoslávie.

Knjaz Miloš je dlouhodobým lídrem trhu se silným inovativním portfoliem. Zahrnuje přírodní perlivou minerální vodu KNJAZ MILOŠ, přírodní nesycenou minerální vodu AQUA VIVA, energetický nápoj GUARANA, osvěžující nealkoholický nápoj REMIX a džusy GUSTO a GOLF. Firma Knjaz Miloš zaměstnává Srbsku na 800 pracovníků.

Název Knjaz Miloš odkazuje na významnou postavu srbských dějin. Miloš Obrenović, (1780–1860) byl venkovský povstalec, jehož úspěch v boji proti turecké nadvládě vyústil v jednání s Turky, ve kterých Osmanská říše přiznala Srbsku autonomní status a Milošovi postavení knížete. Miloš pak zahájil proces modernizace a rozvoje Srbska a položil základy vládnoucí dynastie Obrenovićů. Město Aranđelovac vděčí za svůj vznik právě Milošovi, který rád pobýval v blízkých lázních Bukovička Banja, které byly odedávna známé účinky své minerální vody.

 

Zdroj: Karlovarské minerální vody

Praha, 7. června 2019