Kofola se rozhodla zavést den volna na lásku

Češi i Slováci tráví se svými partnery jen dvě a půl hodiny denně1, z toho většinu času zaberou rutinní činnosti či starost o domácnost. Kofola si uvědomuje, že je třeba o lásku pečovat. Proto se rozhodla darovat svým zaměstnancům Láskyplný páteček a inspirovat ostatní, aby věnovali svým blízkým to nejcennější – svůj čas.

Láska je neodmyslitelnou součástí DNA Kofoly. Letos přichází tradiční československá značka a s ní stejnojmenná firma s inspirativním krokem, kterým chce originální cestou upozornit na potřebu lásky ve společnosti a inspirovat i ostatní k pozitivní změně. „Zjistili jsme, že Češi a Slováci na tom vůbec nejsou dobře s časem na své nejbližší. Partneři spolu denně v průměru tráví dvě a půl hodiny, ale většinu z toho rutinou jako sledování televize nebo domácí práce. A to je málo. Abychom začali u sebe, rozhodli jsme se v Kofole zavést tzv. Láskyplný páteček – den na lásku, který nám umožní o ni pečovat, aby nevyprchala. Krom reálného dne volna pro všechny naše zaměstnance jde o celospolečenské otevření tématu. Rádi bychom naší iniciativou za Láskyplný páteček inspirovali i ostatní a nastartovali tak pozitivní změnu napříč společností,“ vysvětluje Jannis Samaras, majitel a náčelník Kofoly ČeskoSlovensko.

Zavést den volna pro více než 1300 zaměstnanců není pro společnost velikosti Kofoly jen tak. Daniel Buryš, generální ředitel Kofoly v Česku a na Slovensku však věří, že práce a náklady s tím spojené stojí za to: „Chceme tým spokojených lidí, kteří mají vyrovnaný pracovní a osobní život. Proto Láskyplný páteček mohou odteď každoročně využít všichni zaměstnanci Kofoly, ale i našich dceřinek UGO a LEROSU. Jen nám musí slíbit, že se ve dni volna budou věnovat své partnerce či partnerovi,“ říká s úsměvem Dan Buryš.

Láskyplný páteček má ambice zasáhnout nejen zaměstnance Kofoly. Firma připravila obsahový web laskyplnypatecek.cz, na kterém si každý může otestovat, jak je na tom s péčí o svůj protějšek. Ke stažení je zde také originální žádost o den volna, kterou mohou lidé předložit svým zaměstnavatelům.

Kofola chce tímto krokem inspirovat nejen jednotlivce, ale i další firmy, aby se k iniciativě připojili. „Stále se mluví o pojmu „work-life balance“, ale já věřím, že je načase začít mluvit o „work-love balance“. Láska není raketová věda, ale je potřeba se o ni pečlivě starat. A jsem rád, že náš přístup zaujal i další majitele firem, se kterými se bavíme o zapojení,“ dodává Jannis Samaras.

Společné aktivity nejsou každodenností

Podle průzkumu, který Kofola realizovala prostřednictvím aplikace Instant Research agentury Ipsos2, by den volna na lásku uvítalo 82 % lidí. „Téměř dvě třetiny dotázaných (63 %) ve výzkumu řekly, že mají na partnera méně času, než by bylo zapotřebí. Kvalitně prožitého partnerského času si užívá 58 % lidí jen občas, 22 % dokonce jen jednou až dvakrát za měsíc nebo i méně,“ komentuje výsledky průzkumu Lenka Tenglerová, senior brand manažerka značky Kofola.

Důvodem, proč se především v pracovních dnech lidé jeden druhému nevěnují dostatečně, jsou běžné rutinní povinnosti, jako je péče o děti či domácnost. Na druhém místě to je psychická únava z práce, za ní následuje únava fyzická. Lidé také svou komunikaci přesouvají do online prostředí. Celých 42 % partnerů je schopno si namísto osobního rozhovoru chatovat, dokonce i když jsou fyzicky spolu.

Hlavní je zájem a obyčejná gesta

Ve vztazích jsou podle respondentů důležitá především obyčejná gesta a emoce. Naopak materiální věci, jako dárek nebo květina jen pro malou část dotázaných. To potvrzuje i psychoterapeutka Markéta Šetinová: „Lidé ve vztazích často podceňují maličkosti jako je úsměv či autentický zájem o druhého. I v zahraničních výzkumech vztahové spokojenosti vidíme, že vzájemná laskavost a zájem dokáží vztah posílit více než třeba luxusní dovolené.“ A dodává: „Společný čas se nepočítá na hodiny, ale na pozitivní zážitky a emoce.“

Pro společné chvíle lze také víc využívat možnosti, které běžně přehlížíme. Většinu lidí ani nenapadne, že by „společnou chvílí“ mohla být cesta do práce nebo oběd během pracovních dnů. „U nás je stále zaběhnuto, že pracovní doba je oddělena od osobního života. Lidé proto chodí na obědy s kolegy a kolegyněmi, a ani spolu moc necestují do zaměstnání. Přitom pro zaneprázdněné páry by to mohla být příležitost, jak spolu pravidelně trávit trochu společného času navíc,“ vysvětluje Markéta Šetinová. Výzkum zjistil, že pětina lidí pracuje do vzdálenosti 10 minut od sebe a víc jak třetina lidí do 20 minut. Přesto spolu jen 8 % lidí denně nebo často společně obědvá, a ještě o procento méně spolu denně nebo často cestuje do práce.

Kofola bude Láskyplný páteček rozvíjet nejen na webu, ale i na svých dalších komunikačních platformách. Těšit se můžete na inspirativní tipy na trávení společného času, soutěž o netradiční zážitky ve dvou nebo příběhy samotných ČechoSlováků, kteří se rozhodnou k Láskyplnému pátečku přidat.

 

Zdroj: AC&C Public Relations, s.r.o.

Praha, 12. května 2023