Komentář ČBA k vývoji spotřebitelských cen v březnu 2016

Spotřebitelské ceny meziměsíčně klesly o 0,1 %, meziročně stouply o 0,3 %. Oproti prognóze centrální banky je odchylka šesti desetin procentního bodu poměrně značná. Na meziměsíční výsledek silně zapůsobilo zlevnění dovolených o 5,9 %.

Pokles byl nejen sezónní záležitostí, ale též reakcí na bezpečnostní situaci v některých destinacích. Propad cen pohonných hmot se zastavuje – celkově byly v březnu o 0,5 % levnější než v únoru, ale zatímco ceny benzinu se snížily o 0,7 %, cena motorové nafty již o 0,7 % vzrostla. Navzdory velikonočním svátkům zůstaly ceny potravin nízké – oproti únoru se nezměnily, klesají zejména ceny mléčných výrobků.

Inflace meziročně zvolnila z únorových 0,5 % na 0,3 %. Stabilně rostou ceny alkoholu a tabáku – zdražení o 2,9 % mělo při desetiprocentním podílu ve spotřebitelském koši nejvýraznější vliv na meziroční vzestup cenové hladiny. Potraviny byly meziročně levnější o 1,6 %. Pokles cen mléčných výrobků převážil sezonní růst cen zeleniny, kdy například brambory byly o polovinu dražší než před rokem. Pohonné hmoty byly sice o 15,3 % levnější než před rokem, ovšem zejména vlivem vysoké ceny loňského března. V dalších měsících již pohonné hmoty zlevňovat nebudou.

I nadále budeme dovážet nízkou inflaci z Evropy, která je stále na hraně deflace. Nadějí pro inflaci je tak především oživení cen pohonných hmot, výhled cen ropy se pomalu posunuje směrem vzhůru, bude záležet i na tom, zda se klíčoví producenti dohodnou na omezení produkce. Rovněž růst mezd by mohl pomalu zvyšovat cenovou hladinu, protože při více než 117 tisících volných pracovních příležitostí budou podniky stále silněji narážet na nedostatek kvalifikovaných zaměstnanců. Tento faktor se však prosazuje pomalu a jeho silnější vliv lze očekávat v delším horizontu.

I v dalších měsících zůstane inflace výrazně pod cílem centrální banky, riziko zavedení negativních sazeb je tak stále ve hře, zejména s ohledem na to, že jej centrální banka reálně diskutuje. Bude záležet na nové prognóze, kterou ČNB zveřejní v květnu.

 

Zdroj: Eva Zamrazilová, Česká bankovní asociace

Praha, 12. dubna 2016