Letošní ročník soutěže Finále Zdravé 5 zná své vítěze

V pátek 27. května se v pražských Holešovicích odehrálo velké klání malých kuchtíků. Vyvrcholil jím letošní desátý ročník dětské soutěže Finále Zdravé 5. Proti sobě se utkalo 18 nejlepších týmů z celého Česka rozdělených do šesti kategorií. Před odbornou porotou předvedly to nejlepší ze svého kuchařského umění. Celkem se letos do soutěže zapojilo téměř 270 týmů.

Týmy v šesti kategoriích od školek přes mladší i starší školáky až po dětské domovy se utkaly v přípravě obrázku ze zeleniny, kvízu a zdobení muffinů. „Letošní vaření se neslo ve slavnostním duchu, jde totiž už o desátý ročník této oblíbené soutěže. Za tu dobu se proměnilo nejenom Finále Zdravé 5, ale rok od roku sledujeme, jak jsou děti zručnější, šikovnější a umí si poradit i s komplikovanějšími postupy. Je vidět, že se přípravě pokrmů více věnují ať už doma nebo v rámci kroužků či školy,“ popisuje Alena Paldusová, manažerka projektu Zdravá 5.

V porotě usedla ambasadorka soutěže, zpěvačka, herečka a aktivní maminka Michaela Tomešová, ředitelka odboru bezpečnosti potravin z Ministerstva zemědělství Jitka Götzová, předseda Společnosti pro výživu Petr Tláskal, profesionální kuchař Vladimír Palička, zakladatelka soutěže Eva Nepokojová a Barbora Vanko z oddělení komunikace obchodů Albert. Porota hodnotila u všech týmů především kreativitu a vzájemnou spolupráci, zda děti splnily očekávané zadání a jak si poradily s jednotlivými kuchařskými postupy i vědomostním kvízem z oblasti zdravé stravy.

Vítězové se mohou těšit na zážitkový víkend

Finálový den a vaření dětem zpestřila Míša Tomešová několika svými písněmi. Profesionální kuchař Vladimír Palička je zase zaujal svým krátkým workshopem. Děti si na konci vaření vychutnaly nejen své kuchařské výtvory, ale také narozeninový dort. Nejlepší týmy ze všech kategorií si za skvělé výkony zasloužily krásnou odměnu v podobě společného víkendu plného vaření a zážitků.

Projekt Zdravá 5 Nadačního fondu Albert dlouhodobě vzdělává děti z mateřských a základních škol v oblasti zdravé výživy a motivuje je k zařazení postupů správného a vyváženého stravování do každodenního života.

Vítězné týmy:

Kategorie mateřské školy: tým Slepičí rodinka z Mateřské školy Beruška, Liberec

Kategorie 1. stupeň ZŠ (1.-2. třída): tým Machovský puntík ze Základní a mateřské školy Machov

Kategorie 1. stupeň ZŠ (3.-5. třída): tým ZŠ a MŠ Studnice ze Základní a mateřské školy Studnice

Kategorie 2. stupeň ZŠ: tým Oskaváci ze Základní a mateřské školy Oskava

Kategorie dětská zařízení: tým Mlsouni z Dětského domova Přerov

Kategorie rodiče s dětmi: tým Sluníčka pod vedením Jany Sedlákové

 

Zdroj: Albert Česká republika, s.r.o.

Praha, 1. června 2022