Lidl ze stálé nabídky vyřadil klecová vejce

Lidl v České republice učinil další krok ke splnění svého závazku, že nejpozději v roce 2025 úplně zruší prodej klecových vajec. Již nyní se podařilo dosáhnout toho, že klecová vejce kompletně zmizela ze stálé nabídky, z kapacitních důvodů budou k dostání výhradně v akcích.

S postupným omezováním prodeje vajec od nosnic v klecích začal Lidl před třemi lety. Tehdy se zavázal, že klecová vejce bude postupně nahrazovat těmi bezklecovými.

„Životní podmínky slepic nám nejsou lhostejné a uvědomujeme si, že je jako jeden z největších obchodníků na trhu můžeme ovlivnit. Již nyní proto odebíráme vejce v naší stálé nabídce výhradně z podestýlkového chovu nebo z bio chovů,“ popisuje mluvčí společnosti Tomáš Myler. Tyto chovy umožňují volný pohyb nosnic v halách, přičemž nejsou omezovány v pohybu, ani v přístupu ke krmivu a vodě.

Zákazníci tak ve stálém sortimentu naleznou vejce z podestýlkového chovu v různých baleních ve velikostech M a L i vejce z bio chovů. Na vejce z bezklecových chovů přechází Lidl také u vaječných přísad ve výrobcích svých privátních značek. Bezklecová vejce jsou již nyní například součástí receptur vybraných těstovin, některého pečiva, ovocných knedlíků nebo různých sušenek.

Zrušení prodejen klecových vajec by ovšem nebylo možné bez intenzivní spolupráce s dodavateli. Cíle v podobě bezklecových vajec je nutné dosahovat postupně tak, aby bylo možné i nadále pokrývat poptávku. „S dodavateli jsme však společně hledali a našli možnosti, jak bezklecové chovy rozšířit a zároveň tak uspokojit zájem zákazníků,“ vysvětluje Tomáš Myler. Aktuálně Lidl spolupracuje s několika českými dodavateli, kteří do prodejen dodávají většinu veškerého množství vajec. „Abychom i nadále mohli plynule a bezproblémově zajistit dostupnost, zůstávají klecová vejce v rámci akčních nabídek. I na jejich vyřazení však postupně pracujeme a věříme, že se nám to nejpozději do roku 2025 podaří,“ dodává Tomáš Myler.

 

Zdroj: Lidl Česká republika v.o.s.

Praha, 1. září 2021