Linde Material Handling představila novou generaci paletových vozíků

Společnost Linde Material Handling, přední evropský dodavatel manipulační techniky a skladových řešení, uvedla na trh nové nízkozdvižné paletové vozíky Linde T14 S, T20 S / SF a T25 S / SF s obsluhou na vozíku, s rozsahem nosnosti od 1,4 do 2,5 tuny.

Nové paletové vozíky Linde_2Nová generace paletových vozíků nabízí výrazně lepší komfort obsluhy, užší podvozek a celou řadu dalších funkcí, které zajistí ještě vyšší výkon a nižší spotřebu energie. Díky svému kompaktnímu designu snadněji manévrují na ložných plochách nákladních aut nebo při blokovém ukládání palet ve skladech.

Paletové nízkozdvižné vozíky se stojícím řidičem a s opěrkou pro řidiče, odborníky označované „s obsluhou na vozíku“, jsou nepostradatelnými pomocníky ve vnitřní dopravě, při interních manipulačních činnostech nebo při nakládání a vykládání nákladních aut.

Společnost Linde MH tak představila první z řady nových produktů v této kategorii. Tím se otevírá ještě širší škála možných aplikací a potenciál pro vyšší produktivitu operátorů. Značka Linde Material Handling nyní nabízí nové série s výrazně vyšším komfortem pro obsluhu, užším podvozkem a řadou doplňkových funkcí.

Kromě toho je dosavadní sortiment doplněn o další modelové varianty. Vozíky Linde T14 S, T20 S / SF a T25 S / SF s obsluhou na vozíku v rozsahu nosnosti od 1,4 do 2,5 tuny a dvojité vysokozdvižné vozíky Linde D12 S a D12 SF s obsluhou na vozíku, nosností 1,2 tuny a výškou zdvihu 2 124 mm jsou prvními modely, které byly představeny, a další modely těchto nových sérií budou následovat v příštích měsících.

Sortiment nízkozdvižných paletových vozíků s obsluhou na vozíku byl rozšířen o menší model s nosností 1,4 tuny a větší s nosností 2,5 tuny, které doplnily stávající model s nosností 2 tuny. S výjimkou nejmenšího modelu Linde T14 S jsou nízkozdvižné paletové vozíky, stejně jako dvojité vysokozdvižné vozíky, nabízeny s možností výběru ze dvou různých jízdních konceptů. U verze „S“ je pozice řidiče umístěna pod úhlem 90° ke směru jízdy, což zaručuje dobrý výhled v obou jízdních směrech a do okolí vozíku.

Současně mu zvýšené a polstrované boční opěradlo poskytuje pohodlnou oporu. U verze „SF“ stojí řidič čelně ke směru jízdy a má zvláště dobrý výhled na náklad před sebou. Tato varianta se přednostně doporučuje pro převahu nakládacích prací na nákladní auta. V obou případech konstrukce vozíku zajišťuje co největší bezpečnost, protože řidič se nachází uvnitř obrysů vozíku a jeho tělo a ruce jsou dobře chráněny.

Zákazníci si nyní mohou pro jejich aplikace vybrat nejvhodnější vozík z řady sedmi modelů namísto tří předchozích. Další novinkou je, že všechny tyto vozíky mají šířku 770 mm, což znamená, že jsou o 20 mm užší než předchozí verze. Díky kompaktnější konstrukci tak ještě snadněji manévrují na ložných plochách kamionů nebo ve skladech s blokovým uložením palet.

Celoodpružený prostor pro obsluhu

Speciální ergonomickou výhodou všech nových modelů je prostor pro řidiče, který je celý odpružený a je zcela izolován od rázů z podvozku. Tato unikátní výhoda výrazně snižuje kmity a vibrace působící na řidiče. Navíc do značné míry kompenzuje vliv nerovností podlahy. Spolu s polstrovanou opěrkou zad, poskytuje tato vysoce komfortní pracovní stanice účinnou ochranu proti onemocnění pohybového aparátu.

Verze „S“, ve kterých řidič stojí příčně ke směru pojezdu, jsou vybaveny inovativní koncepcí ovládání, pákou „Tip Control“. Výškově nastavitelná přístrojová deska, jež poskytuje obsluze stabilní oporu, je vybavena kolébkovými přepínači, pomocí kterých mohou být funkce pojezdu a zdvihu ovládány krátkými pohyby palcem a ukazováku. Tyto spínače jsou také navrženy tak, aby mohly být spolehlivě ovládány i v rukavicích.

Uživatelé si mohou flexibilně uspořádat ovládací prvky v závislosti na preferencích. Volant řízení lze umístit na pravé straně a páku Tip Controlu na levé straně – nebo obráceně – volant na levou stranu a Tip Control na pravou stranu. Vše doplňuje velký barevný displej, který jasně indikuje všechny důležité provozní údaje.

Produktivita

Produktivita je dalším významným přínosem této nové generace vozíků. Modely jsou vybaveny AC elektromotorem o výkonu 3 kW, verze s nosností 1,4 tuny dosáhne rychlosti 8 nebo až 10 km/h, s nákladem / bez nákladu, a verze s nosností 2,0 a 2,5 tuny dosáhnou rychlosti 10 nebo 12 km/h, s nákladem / bez nákladu. Všechny zvládají stoupání až 15 %, a to i naložené.

Vozíky jsou tak ideální pro intenzivní nakládku nákladních automobilů a přepravu zboží na delší vzdálenosti. Při pojezdu se rychlost jízdy v zatáčkách automaticky snižuje v závislosti na úhlu řízení – chrání tak obsluhu před chybou během ovládání. Kromě standardního nastavení výkonu pojezdu je druhou možností úspornější režim Eco. V závislosti na aplikaci umožňuje úsporu energie ve výši až 12 %, čehož lze dosáhnout, pokud není prioritní kapacita nakládky.

Široký výběr volitelného vybavení a příslušenství

S rozsáhlou škálou volitelných funkcí mohou být vozíky ideálně přizpůsobeny individuálním požadavkům zákazníků. Patří k nim například ochrana pro provozy s nízkou teplotou, systém pro správu vozového parku „connect:“ s kontrolou přístupu na vozík, detekcí výraznějších otřesů a analýzou využití, jakož i další bezpečnostní prvky, jako je například automatické snížení rychlosti při spuštěných vidlicích, stejně jako ochrana stožáru a výstražný zábleskový maják.

 

Zdroj: Linde Material Handling GmbH

Praha, 28. února 2017