Mastercard končí s magnetickými proužky na platebních kartách

Mastercard chce jako první karetní společnost od roku 2024 začít upouštět od magnetického proužku na platebních kartách, v roce 2029 jej nebudou mít již žádné nově vydané kreditní ani debetní karty společnosti. Odklon od magnetického proužku je reakcí jak na měnící se návyky spotřebitelů, tak i na pokrok ve vývoji nejmodernějších technologií a s tím spojený klesající počet transakcí, které jsou s jeho pomocí autorizovány.

Nástup změn ve způsobu placení a zpracování platebních transakcí výrazně urychlila probíhající pandemie koronaviru. Spotřebitelé jsou v současné situaci také ochotnější experimentovat s novými platebními metodami.

Téměř dvě třetiny respondentů v nedávném globálním průzkumu New Payments Index společnosti Mastercard například uvedly, že si vyzkoušely způsob placení, který by za normálních okolností nepoužily. Společnost Mastercard zaznamenala v prvním čtvrtletí roku 2021 o miliardu více bezkontaktních transakcí než ve stejném období roku 2020. Ve druhém čtvrtletí roku 2021 bylo globálně plných 45 procent všech platebních transakcí v kamenných obchodech provedeno bezkontaktně.

Magnetický proužek začne mizet na kartách Mastercard v roce 2024, a to nejdříve v regionech, kde jsou čipové karty již značně rozšířeny, to se týká především Evropy včetně České republiky a Slovenska, obě země jsou v používání bezkontaktní technologie na nejvyšší světové úrovni. Ve Spojených státech magnetický proužek začne mizet od roku 2027.

“Dnešní čipové platební karty v sobě mají nejen výkonné a zabezpečené mikroprocesory, ale především technologii, která umožňuje bezkontaktní platby. Magnetický proužek na kartě se v případě České republiky už ale prakticky nepoužívá, a to zejména díky rozsáhlé síti bezkontaktních terminálů, kterou se za posledních deset let podařilo vybudovat,” řekl Michal Čarný, generální ředitel společnosti Mastercard pro Českou republiku a Slovensko.

V průzkumu Phoenix Consumer Monitor z letošního července 81 procent Američanů uvedlo, že by jim vlastnictví karty bez magnetického proužku vůbec nevadilo, preferují totiž ověření transakce na platebním terminálu platební kartou s čipem.

Lepší dostupnost i zabezpečení

Nastupující technologie se také daleko snadněji zavádějí do praxe, takže jsou dobře dostupné i drobným obchodníkům. Například pomocí systému Tap on Phone je možné vytvořit platební terminál z libovolného chytrého telefonu, bez potřeby jakéhokoliv dalšího technického vybavení.

K ještě lepšímu zabezpečení se neustále posouvá i technologie čipových platebních karet. Počátkem tohoto roku vyvinula společnost Mastercard pro bezkontaktní platby novou specifikaci zajištění odolnosti vůči kvantovým technologiím. Zabezpečí tak ochranu spotřebitelů a obchodníků na dlouhé roky dopředu, aniž by jakkoliv utrpěla stávající rychlost odbavení plateb nebo bylo potřeba měnit fyzické vlastnosti digitálních peněženek, bezkontaktních karet nebo platebních terminálů.

„Nastal čas soustředit se plně na ty nejlepší technologie, které jsou k dispozici a které spotřebitelům umožňují platit jednoduše, rychle a s vědomím bezpečí. To nejlepší pro spotřebitele je současně to nejlepší i pro celý ekosystém,“ řekl Ajay Bhalla, prezident společnosti Mastercard pro oblast Cyber & Intelligence.

 

Zdroj: Bison & Rose

Praha, 20. srpna 2021