MD logistika slaví 20 let a otevírá jednu z největších mrazírenských komor v republice

Poskytovatel logistických služeb, společnost MD logistika, symbolickým zavezením první palety zahájila provoz nové mrazírenské komory C10 ve svém areálu v Dašicích ve východních Čechách. Firma tím rozšiřuje své skladové kapacity pro mražené zboží zhruba o pětinu.

„K investici ve výši více než 75 milionů korun jsme se rozhodli kvůli trvající poptávce zákazníků po kvalitních skladovacích prostorech, což platí především pro mražené zboží. Pro nový objekt proto již máme nasmlouvány kontrakty se stávajícími i novými zákazníky. Dáváme si tak důležitý ‚dárek‘ ke dvacátému výročí od vzniku naší společnosti, které si letos připomínáme,“ říká generální ředitel MD logistiky Robert Kuchar.

Mrazírenská komora C10 nabízí na ploše 1778 m2 v základním uspořádání 3692 paletových míst při standardní teplotě -24°C. Sklad díky svému vnitřnímu prostoru 33 900 m3 pojme zhruba 112 plných kamionů zboží. Generálním projektantem byla firma CODE, výstavbu provedla firma MARHOLD a chladírenskou technologii dodala společnost Syteza.

Budova bezprostředně sousedí se zatím nejnovějším mrazírenským skladem C9 zprovozněným v roce 2017 a má i srovnatelnou velikost. „Dispozice budovy je podobná jako u C9 a spolu s ní jde o jednu z největších nedělených mrazírenských komor v České republice. Její světlá výška umožňuje uložení pěti paletových regálů nad sebou, což je maximálně efektivní,“ uvádí technický ředitel MD logistiky Milan Stránský. Uspořádání skladu bez jediného vnitřního sloupu umožní jeho stoprocentní osazení regály a dovoluje i co nejvyšší variabilitu uspořádání. Samozřejmostí je použití úsporných LED světel, které v chlazeném prostoru nevyzařují příliš tepla. Maximálně efektivní je také výroba chladu – nová komora využívá stávající strojovnu chlazení s úsporným hybridním kondenzátorem čpavkových par JEAGGI kombinujícím suchou a mokrou kondenzaci. Odpadní teplo ze strojovny chlazení je využito pro vytápění bezespárové podlahy, které ji chrání před popraskáním díky zamezení zamrzání podloží budovy. Fasáda budovy je opláštěna bílými trapézovými plechy a její východní stěna orientovaná ven z areálu MD logistiky bude porostlá zelení.

Ve skladu MD logistika nasadí mimo obvyklé manipulační techniky uzpůsobené k provozu v extrémně nízkých teplotách také akumulátorový vychystávací vozík Toyota s pochůzkovou plošinou umožňující zdvih obsluhy pro vychystávání zboží z výšek až 4,5 m. Tato technika významně zrychlí expedici zboží.

Tato investiční akce není jediná, kterou MD logistika v současné době v Dašicích připravuje – ve fázi projektové přípravy je také výstavba suchého skladu S2 o kapacitě 40 000 paletových míst.

Umístění nových skladových kapacit MD logistiky ve východočeských Dašicích je ideální pro rychlou obsluhu českého a slovenského trhu a celého regionu střední Evropy. V roce 2021 byl otevřen úsek dálnice D35 Opatovice nad Labem – Časy, navazující úsek Časy – Ostrov se sjezdem Dašice bude zprovozněn v letošním roce. „Díky tomu získáme rychlé napojení na dálniční síť a Dašice tak ještě posílí svoji strategickou polohu přibližně ve středu někdejšího Československa. To nám pomůže k efektivní distribuci chlazeného a mraženého zboží našich klientů, pro něž je čas spolu se zachováním teplotního režimu klíčovým parametrem kvality služby,“ vysvětluje obchodní manažerka MD logistiky Kateřina Kačírková.

Mrazírenská komora C10 v datech

  • samonosná ocelová konstrukce
  • stojí na základových pilotech usazených do hloubky 7–9 m z důvodu stabilizace podloží
  • nemá žádný vnitřní sloup a může být plně využit pro osazení regály
  • ve skladu je použita vytápěná bezespárová podlaha s podložím vytápěným odpadním teplem pro zamezení praskání
  • vnější rozměry 36×53 m
  • plocha 1778 m2
  • vnitřní prostor 33 900 m3
  • 3692 paletových pozic v základním uspořádání
  • to představuje cca 112 plných kamionů zboží

 

Zdroj: Czech P.R., s.r.o.

Praha, 18. ledna 2022