merXu hlásí nové investory

Platforma merXu, za kterou stojí zakladatel Aukra Václav Liška a bývalý CEO polského Allegra Przemyslaw Budkowski, je mezinárodní B2B obchodní portál pro průmyslová odvětví. V současnosti působí v Česku, Estonsku, Maďarsku, Litvě, Polsku, Rumunsku a Slovensku.

Takzvané investiční kolo Series A je určeno pro společnosti, které získaly stabilitu na trhu a řeší optimalizaci produktu a dynamický nárůst klientů. Od tohoto typu investičního kola již výrazně rostou částky, které firma od investorů může získat.

„Těší nás zájem předních venture kapitálových fondů o náš projekt. Za rok působení v České republice se nám podařilo zobchodovat zboží za stovky milionů korun a našich služeb využívá přes 16 tisíc zákazníků. Právě nyní nastal čas pokročit dál a expandovat do dalších zemí, v prvé řadě Německa,“ vysvětluje Václav Liška, jeden ze zakladatelů merXu.

Koronavirus přeje online nakupování

merXu spojuje prověřené kupce i prodejce a umožňuje jim provádět transakce napřímo či prostřednictvím poptávky a její úspěch vychází z aktuálního globálního zrychlení B2B nákupů online, což zefektivňuje vzájemný digitální obchod mezi jednotlivými firmami a jejich dodavateli.

„Majitelé firem a manažeři nákupu jednoduše tráví příliš mnoho času hledáním profesionálních a spolehlivých prodejců. Na druhé straně se výrobci snaží rozšířit své podnikání na mezinárodní úrovni a čelí problémům s platbami a logistikou. Jsme svědky toho, že prostor B2C dnes přechází do značné míry na bezproblémovou zkušenost – takovou, která je z pohledu zákazníka předvídatelná – MerXu se snaží tuto dostupnost a snadnost nákupu rozšířit i na ekosystém B2B v Evropě. Toto nové financování nám umožní urychlit náš růst a zároveň přidávat nové funkce s ohledem na evropské zákazníky,“ uvedl Przemyslaw Budkowski, generální ředitel a spoluzakladatel společnosti merXu.

Prioritní trhy – Německo a země Visegrádské skupiny

Vybrané peníze od investorů půjdou na další fázi růstu společnosti a plány pro expanzi v nových evropských zemích v čele s Německem, které je dlouhodobě nejdůležitejším obchodním partnerem České republiky a právě online projekt jako merXu může vzájemné obchodní vztahy ještě podpořit.

„Prosus Ventures investuje do odvětví po celém světě, kde inovace mohou významně řešit velké společenské potřeby. Tým merXu vytvořil produkt s jasnou hodnotou pro spotřebitele, který stojí v čele několika hlavních trendů: zrychlení zavádění elektronického obchodování, nearshoringu a přesunu výroby do střední a východní Evropy. Před námi jsou jasné příležitosti k expanzi a jsme rádi, že se můžeme připojit k mimořádně silnému týmu merXu jako investor. Těšíme se na podporu společnosti v její další fázi růstu,“ dodal Sandeep Bakshi, vedoucí evropských investic společnosti Prosus Ventures.

Sonali De Rycker, partner ve společnosti Accel dodává: „Online obchodní platforma merXu pro B2B, která spojuje ověřené kupující a prodávající, poskytuje majitelům firem, manažerům nákupu a výrobcům stejnou bezproblémovou digitální zkušenost, jaká je již rozšířená v oblasti B2C. Díky velkému, roztříštěnému trhu, již „zralému“ pro změny, a výjimečnému zakladatelskému týmu, který dříve úspěšně vyvinul podobné platformy, stojí před týmem merXu obrovská příležitost. Jsme nadšeni, že můžeme být součástí této cesty.“

Pawel Chudzinski, partner, Point Nine: „Merxu udělalo od naší loňské investice do seed kola velký pokrok. Nyní je připravena škálovat své podnikání a posunout online velkoobchod na úroveň, která dokáže „odemknout“ obrovský potenciál trhu. Jsme nadšeni, že můžeme Przemyslawa a jeho tým nadále podporovat na jejich další cestě.“

Společnost merXu podporuje širokou škálu společností – mimo jiné v oblasti elektrotechniky a osvětlení, nářadí, stavebnictví, průmyslu a strojírenství – tím, že jim poskytuje komplexní platformu pro B2B online obchodování v národním i mezinárodním měřítku. Online obchodování B2B v Evropě roste v letech 2013 až 2020 o sedm procent ročně. MerXu těží ze zrychleného přechodu nákupů B2B na internet, což umožní firmám a jejich dodavatelům se vzájemně najít a obchodovat digitálně.

 

Zdroj: ABBBA Consulting, s.r.o.

Praha, 19. listopadu 2021