Na pozvání Evropské komise jsme se zúčastnili Virtual Worlds Citizens‘ Panelu v Bruselu

Jak být digitálním občanem v metaverzu? Rychlý pokrok ve vývoji Web3 přináší nové výzvy z hlediska státní správy, etiky a dopadů na společnost či průmysl. Evropská komise se proto kromě konzultací se zapojenými stakeholdery rozhodla do virtuální budoucnosti EU zapojit také občany.

Retail News byl jedním z médií, které Evropská komise napříč členskými státy pozvala na Virtual Worlds Citizens‘ Panel do Bruselu.

Od 21. do 23. dubna se v budově Evropské komise uskutečnilo závěrečné zasedání Občanského panelu o virtuálních světech (Virtual Worlds Citizens‘ Panel). Jedná se o zcela novou iniciativu, kterou Komise odstartovala počátkem tohoto roku. 150 náhodně vybraných občanů ze všech 27 zemí EU a Ukrajiny v panelu reprezentovalo evropskou rozmanitost z hlediska geografie, pohlaví, věku, vzdělání a socioekonomického zázemí. Společně vytvářeli nápady na fungování virtuálních světů a diskutovali o nich v mezinárodních pracovních skupinách. Panel byl simultánně překládán do všech jazyků EU, aby se lidé mohli vyjádřit ve své rodné řeči.

Po třech víkendových jednáních účastníci vytvořili 23 doporučení pro Evropskou komisi, která mají zajistit, že budou virtuální světy v EU spravedlivé a relevantní pro občany. Doporučení jsou strukturována kolem 8 hodnot a zásad: svobody volby, udržitelnosti, orientace na člověka, zdraví, vzdělávání, bezpečnosti a zabezpečení, transparentnosti a začlenění.

Kromě panelu jsme si také „prožili“ Evropu na výstavě Experience Europe a vyzkoušeli meeting v metaverzu v XRintelligence!

 

Praha, 3. května 2023