Na Vánoce chtějí Češi vánočku s rozinkami, mandlemi, a hlavně ručně pletenou

Češi se na Vánoce bez vánočky rozhodně neobejdou. Jak ukazují data koncernu Agrofert, prodej vánoček roste v prosinci oproti listopadu obvykle na trojnásobek. Loni v prosinci se v jeho pekárenských společnostech prodalo přibližně 1 500 000 vánoček, a to téměř všechny pletené ručně. Celoročně se nejvíce prodávají vánočky s rozinkami, na Vánoce pak roste prodej těch, které jsou také sypané mandlemi.

Na vánočním stole nesmí Vánočka rozhodně chybět. „V předvánočním období vždy dochází k velkému nárůstu prodejů vánoček. Už čtyři prosince v řadě jich naše pekárenské společnosti prodali pokaždé okolo půldruhého milionu. Na podobný počet jsme připraveni i letos,“ říká Jaroslav Kurčík, člen představenstva Agrofertu, zodpovědný za pekárenskou divizi.

S příchodem technologií došlo v pekárnách také na strojové zaplétání vánoček, ale na Vánoce má každý nejraději tu ručně pletenou. „Všechny naše vánočky pleteme ručně. A to nejen na Vánoce, ale i po celý rok,“ říká Václav Hroneš ředitel vývoje a technolog v United Bakeries. „Abychom tak velké množství vánoček zvládli uplést ručně, zavedli jsme pro toto období speciální opatření. Zejména směny se uzpůsobí tak, že u pletacího pultu je více lidí než obvykle. Vzhledem k nedostatku lidí na pracovním trhu a nízké marži u vánoček je však ruční výroba stále větší výzvou. Chceme se proto v budoucnu zaměřit raději na menší počet vánoček, zato s přidanou hodnotou v podobě například většího množství másla, rozinek a mandlí,“ sděluje Martin Dolský ze společnosti Penam.

Ve správné vánočce nesmí chybět rozinky a když s posypkou, pak to jsou rozhodně nasekané mandle. Na Vánoce se jich v pekárnách spotřebuje opravdu velké množství. „Jen v pekárnách Šumperk a Prostějov na výrobu vánoček spotřebujeme 2 500 kg másla, 1 650 kg mandlí a 3 100 kg rozinek,“ vypočítává Martin Dolský ze společnosti Penam a doplňuje: „Vánočky pečou ale také pekárny v Českých Budějovicích, Ostravě, Břeclavi, Zlíně i Třebíči“.

 

Zdroj: AGROFERT, a.s.

Praha, 19. prosince 2019