Na zkušenou do Alberta

Deset vysokoškoláků z různých částí republiky sbírá praktické zkušenosti na stáži v Albertu. Ve 14. ročníku tříměsíčního programu Summer Internship mají na starost samostatné projekty z oblastí udržitelnosti, obchodu, marketingu či logistiky. Vedou je a mentorují zkušení manažeři. Díky programu získala cenné zkušenosti už více než stovka studentů.

Zkušenosti z praxe, milí a ochotní kolegové, zajímavá práce ve velké společnosti, přivýdělek a zároveň i dostatek volných chvil pro užití si prázdnin, to jsou věci, které studenti na letní stáži v Albertu nejvíce oceňují. „Stážisti se u nás podílejí na důležitých projektech, kdy jim stanovíme rámec a jejich mentoři a kolegové je podporují v činnosti a hledání cest ke splnění úkolu. Z teorie získané ve škole tak rovnou skočí do byznysu a začnou uplatňovat získané vědomosti v praxi. V relativně krátké době získají mnoho zkušeností a vědomostí,“ popisuje Ctirad Nedbálek, personální ředitel obchodů Albert. „Projekty tvoříme tak, aby byly zajímavé pro studenty a zároveň aby i oni nás obohatili svým pohledem a výstupy. Díky tomu vnímají, že to, co dělají, má smysl a firma jejich práci skutečně využije a ocení,“ doplňuje.

Projekty od začátku až do konce

Studenti vedou projekty s podporou mentorů od začátku až do konce. Nepracují jen u počítače, ale také se potkávají s lidmi a cestují po prodejnách či distribučních centrech, což jim ještě lépe pomáhá pochopit šíři činností maloobchodu. To oceňuje i stážistka Dominika Kovačovičová z Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy, která pracuje na projektu monetizace v marketingu: „Na stáži se mi líbí několik věcí. První je sběr informací v terénu, kdy někdy i více než polovinu času trávím mimo kanceláře. To práci dodává dynamiku a díky tomu není každý den stejný, což mi moc vyhovuje. Také se mi líbí, jak kreativní práce je a kontakt s kolegy, od kterých se neustále dozvídám nové informace. Velmi cením strukturovaný průběh stáže, kdy jsem hned věděla, co je mým úkolem.“

Praxe i přínos pro firmu

Studenti vidí v práci na svých projektech smysl, jsou součástí týmu, který se o ně stará a pomáhá jim, aby naplno využili své schopnosti a odnesli si ze stáží maximum. „Moji nadřízení a kolegové se mi snaží být maximálně nápomocni a vždy dostávám zpětnou vazbu. Za pouhý první měsíc jsem se toho naučila opravdu hodně a už teď vím, že pro mě bude stáž v Albertu do budoucna velmi přínosná. Potkávám mnoho zajímavých lidí ať už z Česka či ze zahraničí, kteří pracují na udržitelnosti v rámci mateřské společnosti Ahold, což mi dává příležitost vidět věci ještě ze širšího pohledu,“ říká Aneta Vraná z Vysoké školy ekonomické, která pracuje na projektu z oblasti udržitelnosti.

Studenti poznávají, jak do hloubky se velká společnost jednotlivými oblastmi zabývá. „Mile mě překvapilo, kolik lidí se udržitelnosti v Albertu věnuje a na problematice jim skutečně záleží. Nečekala jsem, že společnost v této oblasti dělá takové množství aktivit. Bylo pro mě důležité pracovat na projektu, který mi dává smysl a může nějakým způsobem pomoci, a to mi stáž v Albertu umožnila,“ doplňuje Aneta Vraná.

Studenti se podílejí i na projektech, které jsou specifické právě pro maloobchod, jako je veganská výživa a postavení na trhu či robotizace dat. Vedle centrály obchodů Albert probíhají stáže také v distribučních centrech, kde se dva studenti věnují forecastingu a efektivnímu řízení umístění položek.

Dynamika retailu

Šířka záběru, rychlost a dynamičnost retailu mnohé studenty tak zaujme, že se s ním rozhodnou spojit svou další kariéru. Během 14 ročníků prošla programem Summer Internship více než stovka studentů z různých vysokých škol ekonomického i dalších směrů. Stáže pro ně představují také příležitost k získání trvalé práce. Jenom v loňském ročníku pokračovala v dlouhodobé spolupráci polovina stážistů.

 

Zdroj: Albert Česká republika, s.r.o.

Praha, 25. srpna 2021