Obchodní družstvo Tempo jako první v Česku zavře v neděli plošně své prodejny

Obchodní družstvo Tempo se sídlem v Opavě plánuje od začátku dubna zavřít plošně své prodejny v neděli. Družstvo provozuje téměř 100 prodejen v Moravskoslezském a Olomouckém kraji.

Hlavním záměrem této změny je umožnit zaměstnancům trávit více času s rodinou. Družstvo očekává, že tímto krokem může v roce 2020 přijít o 25 milionů korun z celkových tržeb. Zrušení nedělního prodeje bude Tempo ve vybraných prodejnách zákazníkům kompenzovat prodloužením sobotní otevírací doby.

Plošným zavřením prodejen v neděli se obchodní družstvo Tempo stává prvním maloobchodním subjektem s obratem nad jednu miliardu korun, který se v Česku k tomuto kroku odhodlal. „Svých zaměstnanců si vážíme a ctíme skutečnost, že v neděli by měl člověk trávit svůj čas s rodinou. Chceme tuto možnost dopřát i našim prodavačům a prodavačkám. Jsou to v drtivé většině ženy manželky, matky či babičky. A protože podnikáme v poměrně silné katolické oblasti, jedná se často o věřící osoby, které se díky uzavření prodejen budou moci bez problémů zúčastnit i nedělní mše,“ sdělil předseda obchodního družstva Tempo Jan Sůra.

Družstvo se k tomuto kroku odhodlalo i přes skutečnost, že mu nejspíše poklesnou tržby, zároveň nehodlá své zaměstnance i přes zavření obchodů krátit na mzdě. „Nedělní prodeje tvoří 7 procent celkových tržeb. Dle našich odhadů by uzavření prodejen v tento den mělo výslednou hodnotu ovlivnit zhruba ze 30 procent. Celkový pokles tržeb proto nyní odhadujeme na zhruba 25 milionů korun v tomto roce,“ uvedl Jan Sůra. Plánovaný pokles chce přitom minimalizovat také prodloužením otevírací doby v sobotu ve vybraných prodejnách.

Družstvo zároveň věří, že pokles tržeb bude pouze dočasný a situace se za nějakou dobu stabilizuje. „I když je tato prognóza poměrně nejistá, i tak jsme se k tomuto kroku odhodlali. Věříme, že to ocení nejen kolektivy prodejen a jejich rodiny, ale s pochopením to snad přijmou i naši zákazníci,“ doplnil Sůra. Klíčová podle něj bude také výkonnost kolektivů prodejen, aby nedělní výpadek tržeb zvládly dostatečně vykompenzovat ve zbylých dnech.

Tempo plánuje pro nedělní uzavření prodejen i několik výjimek, jako jsou například bronzové, stříbrné a zlaté neděle před Vánoci, kdy je otevření obchodů už tradicí. Sůra věří, že se k tomuto záměru v budoucnu přidají i další obchodníci. „V mnoha vyspělých zemích je zavření obchodů v neděli standardem. Samozřejmostí to bylo i v Česku, Teprve až příchod zahraničních řetězců nás donutil se změně situace přizpůsobit, abychom těžké konkurenční časy přežili,“ řekl předseda obchodního družstva Tempo.

Podle něj je nyní vhodný čas ke změně i kvůli tomu, že se o možném nedělním uzavření obchodů diskutuje i na nejvyšší politické úrovni. Tempo proto chce jít příkladem a být průkopníkem narovnávání zaměstnaneckých podmínek na českém trhu. „Je legrační, že nejvíce se plošnému uzavření prodejen v neděli a dalších svátcích brání zejména zahraniční obchodní řetězce, které ve svých mateřských zemích v neděli zavřeno mají,“ doplnil Sůra.

Již dříve prosazovalo plošné uzavření prodejen v neděli také Družstvo CBA, které je partnerským subjektem Tempa. „Omezení nedělního prodeje by mělo z našeho pohledu platit plošně pro všechny subjekty na trhu a ideálně by mělo být i legislativně ukotveno. Ostatně podobně je tomu v sousedním Německu, Rakousku či Polsku, ale také ve zhruba deseti dalších zemích v Evropě,“ řekl předseda Družstva CBA Roman Mazák.

 

Zdroj: LESENSKY.CZ s.r.o.

Praha, 10. února 2020