Obchodníci jsou i nadále připraveni zajistit zákazníkům i zaměstnancům bezpečné prostředí

Svaz obchodu a cestovního ruchu ČR (SOCR ČR) zdůrazňuje, že bez ohledu na další postup vlády v souvislosti s řešením koronavirové krize garantují obchodníci i nadále zajištění bezpečného prodejního prostředí pro své zákazníky i zaměstnance.

„I pokud by nouzový stav nebyl prodloužen a skončil v neděli 14. února, není důvod k jakýmkoli obavám, že by jednotlivé obchody polevily ve svých přísných hygienických opatřeních. Nadále pro ně zůstává prioritou ochrana zdraví zákazníků i zaměstnanců. Již téměř rok každý den dokazujeme, že obchody jsou bezpečným místem, a tento zodpovědný přístup bude pokračovat i nadále,“ uvedl Tomáš Prouza, prezident SOCR ČR, a dodal: „Doufám, že rozhodnutí sněmovny bude také příležitostí pro restart dalších opatření tak, abychom se vyhnuli zcela nelogickým pravidlům, jako třeba tomu, že lze koupit hračku pro kočku, ale ne pro dítě, případně že je možno zimní boty koupit pro člověka den před jeho 18. narozeninami, ale už nikoli den poté.“

Od začátku koronavirové pandemie loni na jaře obchodníci investovali do nejrůznějších hygienických opatření přes 6 miliard korun, přičemž výsledkem je naprosté minimum ohnisek šíření nákazy v prodejnách. Na současnou situaci zareagovala řada obchodníků také snížením cen respirátorů, navýšením darů potravinovým bankám, neboť roste počet lidí v nouzi, nebo nabídkou logistických služeb například pro distribuci antigenních testů do škol.

Vláda v posledních hodinách říká, že s koncem nouzového stavu zanikne nárok na poskytování finančních kompenzací pro podnikatele i živnostníky, jejichž podnikání bylo doposud omezeno na základě rozhodnutí vlády o nouzovém stavu. „Vláda se ale nemůže zbavit zodpovědnosti za udržení ekonomiky v chodu a povinnosti pomoci udržet maximum pracovních míst. Pokud by nebyl obnoven nouzový stav, musí parlament bez prodlení projednat zákon, který odškodní podnikatele, poškozené vládními opatřeními bez ohledu na to, zda byla přijata v rámci krizových opatření nebo podle zákona o ochraně veřejného zdraví,“ zakončil T. Prouza.

 

Zdroj: Svaz obchodu a cestovního ruchu České republiky

Praha, 12. února 2021