Obchody chtějí řešit drahé energie solárními panely, narážejí však na byrokracii

Elektrická energie je jednou z klíčových položek v nákladech obchodů. Větší využívání solární energie by umožnilo náklady snížit a tím zachovat i menší obchody. V řadě míst naráží obchodníci na odpor úřadů, které nechtějí povolovat umisťování solárních panelů ani na prodejny s plochými střechami.

Spotřební družstvo COOP v Uherském Ostrohu provozuje 46 solárních elektráren na střechách svých obchodů. Část těchto elektráren postavilo družstvo i bez dotací. Podle jeho předsedy, Františka Poláka, se nyní instalace dalších elektráren často zpomaluje kvůli postupu státních úřadů, nejčastějším problémem jsou rozhodnutí některých památkových úřadů.

„Velká část našich prodejen jsou obchody s plochými střechami, které byly postavené v sedmdesátých a osmdesátých letech. Z našeho pohledu jde o ideální objekty pro umístění solárních elektráren, bohužel je nám často instalace znemožněna, protože by panely byly vidět z nějakého vyvýšeného místa jako jsou rozhledny či věže kostelů,“ vysvětluje František Polák.

Postup památkových úřadů je navíc velmi individuální, a tak zatímco na některých místech není s umístěním panelů problém, jinde v podobných situacích vznikají zbytečné překážky. „Prakticky u každého města či obce je kostel, rozhledna či vyvýšené místo. Při striktním výkladu bychom dnes solární panely nemohli mít téměř nikde, protože obchody jsou typicky vždy v místech větší koncentrace obyvatel,“ kritizuje František Polák praxi.  Stejnou zkušenost má i Roman Slamka z Jednoty Volyně, která provozuje obchody na jihu Čech.

„Drahé energie nám způsobují obrovské potíže a jsou jedním z důvodů zdražování potravin, soláry umí zajistit snížení závislosti prodejny na vnějších dodávkách o zhruba 40 %. Velmi bychom v této souvislosti uvítali jednodušší povolování jejich instalace,“ dodává Roman Slamka.

Problémem se již zabývá i Asociace českého tradičního obchodu (AČTO), která sdružuje přibližně 7000 tisíc nezávislých prodejen. V nedávných dnech Asociace adresovala dopis na zodpovědná ministerstva s výzvou instruovat jednotlivé úřady k jednoduššímu postupu.

Podle předsedy AČTO, Pavla Březiny, je stále těžší udržet některé obchody v obcích či menších městech a tím i kvalitu života v těchto místech. „Máme tady energetickou krizi, stát i úředníci by nyní více než kdy jindy měli hledat cesty k dosažení energetických úspor na těch správných místech, těmi menší obchody v obcích a malých městech bezpochyby jsou. Je třeba skloubit péči o památky a dodržování stavebních předpisů s péčí o životní prostředí a kvalitu života v obcích,“ dodává Pavel Březina. Podle AČTO obecně nejde například o umisťování solárních panelů na sedlové střechy v historických centrech, ale právě o jejich využití v rámci relativně moderních a k tomu vhodných obchodů.

Stejný názor má i Spolek pro obnovu venkova, jeho předsedkyně, paní Veronika Vrecionová, v této souvislosti volá pro maximální soběstačnosti venkova, ke kterému fungující obchody přispívají. „Pokud se venkov nemá stát noclehárnou bez obchodů, škol či hostinců musí se stát a jeho úřednicí začít na věc dívat z širšího pohledu, u našich západních sousedů se dnes běžně umisťují solární panely dokonce i na střechy venkovských kostelů,“ upozorňuje Veronika Vrecionová.

 

Zdroj: Direction PR, s.r.o.

Praha, 7. května 2022