Organizátoři Sbírky potravin děkují občanům ČR za darování více než 500 000 porcí jídla

Jarní kolo celorepublikové Sbírky potravin je definitivně u konce. V pátek 24. května skončila možnost darování v on-line obchodech iTesco a Rohlik.cz. Celkem se tak včetně sobotní akce 18. května a za přispění firemních dárců podařilo vybrat 259,2 tuny potravin a 26,8 tuny drogistického zboží.

Sbírka, jež se od letoška bude konat dvakrát ročně (kromě jara i na podzim), je organizována Českou federací potravinových bank, Svazem obchodu a cestovního ruchu ČR spolu s klíčovými obchodními řetězci působícími na českém trhu, Asociací společenské odpovědnosti a partnery z neziskového sektoru.

„Ještě jednou děkujeme všem dárcům, jimž není lhostejný osud našich méně šťastných spoluobčanů. Sbírka potravin je jednou z největších charitativních akcí, do které jsou zapojeny po celé České republice přes tři tisíce dobrovolníků, dále pak zaměstnanci prodejen, neziskových organizací a další. Jsem přesvědčena, že díky novému modelu sbírky se nám za letošní rok podaří vysbírat více potravin a dalšího zboží než v předešlých ročnících,“ uvedla Veronika Láchová, ředitelka České federace potravinových bank.

Pomoc je zaměřena zejména na seniory, matky samoživitelky, pěstounské rodiny, děti z dětských domovů, hendikepované či lidi bez domova a v nouzi a pokrývá celou Českou republiku. Darované zboží se z prodejen nebo on-line obchodů dostane do regionálních skladů potravinových bank a následně z nich za pomoci lokálních neziskových organizací přímo k cílovým osobám. Ty mohou pomoc obdržet už do 48 hodin od darování. Největší upotřebení naleznou konzervy, dětské výživy, instantní polévky, trvanlivé mléko, olej, rýže a luštěniny, těstoviny a základní i dětská drogerie.

K myšlence pomoci lidem v nouzi se i letos přihlásilo sedm obchodních řetězců, konkrétně Albert, Billa, Kaufland, Lidl, Makro Cash & Carry, Penny Market a Tesco, které jsou členy Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR. Vedle účasti v pravidelných sbírkách potravin věnují řetězce potravinovým bankám zboží průběžně po celý rok, dobrovolně poskytují své logistické kapacity a pomáhají při organizaci i řízení těchto projektů.

„Děkujeme všem občanům České republiky za více než půl milionu porcí jídla, které lze z vysbíraných potravin připravit. Aktuální výsledky ukázaly, že nápad organizovat Sbírku potravin dvakrát ročně je správný. O to více, když se ke sbírce ze soboty 18. května přičetla čísla ze skončeného on-line darování a od firemních dárců, připomněl Tomáš Prouza, prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR.

„Sbírka potravin je projevem solidarity s těmi, kterým nezbývá dostatek prostředků na základní trvanlivé potraviny či drogistické zboží. Přestože Česko patří k zemím s nejnižším podílem osob ohrožených sociálním vyloučením, stále u nás žije 1,5 milionu občanů pod hranicí chudoby. A právě těm Sbírka potravin pomáhá,“ zdůraznila Lucie Mádlová, zakladatelka a ředitelka Asociace společenské odpovědnosti.

Záštitu nad sedmým ročníkem této charitativní akce převzali ministr zemědělství Miroslav Toman a ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová. Sbírku také podporuje řada známých osobností, mezi nimi herec, moderátor a autor projektu Gastromapa Lukáš Hejlík, herec a režisér Jiří Mádl, Miss World a zakladatelka Nadačního fondu Krása pomoci Taťána Gregor Brzobohatá, spisovatelka Bára Nesvadbová, kuchařka Kamu nebo herečka Simona Babčáková.

Poděkování za přípravu dalšího pokračování Sbírky potravin patří:

Ministerstvu zemědělství ČR
Ministerstvu práce a sociálních věcí ČR
Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR
Logistickému partnerovi Raben
Obchodním řetězcům Albert, Billa, Kaufland, Lidl, Makro Cash & Carry, Penny Market, Tesco a on-line supermarketu Rohlik.cz
Asociaci společenské odpovědnosti
Sociálním partnerům Armáda spásy, Charita ČR, Naděje, Slezská diakonie
Potravinovým bankám

 

Zdroj: DDeM, s.r.o.

Praha, 31. května 2019