P3 prohlubuje spolupráci s Virtuplexem – největší B2B laboratoří virtuální reality v Evropě

Dlouhodobý vlastník a developer průmyslových nemovitostí P3 Logistic Parks, uzavřel exkluzivní dohodu s největší B2B laboratoří virtuální reality v Evropě Virtuplex. Společně budou zkoumat možnost využití virtuální reality (VR) v logistice a provozu skladu.

Virtuplex své fyzické i virtuální dveře otevřel v březnu tohoto roku a od té doby jeho služeb využila široká paleta různých klientů. Během několika měsíců se Virtuplex proměnil na autosalon, pobočku banky, nebo skladovací halu připravenou na příchod průmyslu 4.0. „Naše možnosti jsou zkrátka neomezené,“ říká spolumajitel Virtuplexu Pavel Novák.

Virtuální laboratoř, která je součástí digitální skupiny Etnetera, si jako své sídlo vybrala park P3 Prague Horní Počernice díky jeho strategické pozici na předměstí metropole a blízkosti k obchodním, výrobním a automobilovým hubům. Virtuplex zároveň potřeboval prostor. Spoustu prostoru. Špičkové zázemí haly P3 je perfektní pro prakticky jakýkoliv scénář virtuální reality.

„Dlouho jsme hledali vhodné prostory pro tento projekt. Nejprve se zdálo, že budeme mít na výběr ze spousty možností. Nicméně poté, co jsme začali klást specifické požadavky, jako je rozsáhlá volná plocha, moderní prostředí vhodné pro citlivé technologie, adekvátní zateplení pro provoz v zimě, dopravní dostupnost nebo kancelářské zázemí s dostatkem parkovacích míst, jsme zjistili, že takových prostor na trhu není mnoho. P3 nám pomohla tyto nestandardní požadavky naplnit a jsme velmi rádi, že jsme pro naši laboratoř našli ideální prostory v P3 Prague Horní Počernice,“ říká Martin Petrovický, spolumajitel laboratoře Virtuplex.

Partnerství tohoto typu, které je pro Virtuplex v Evropě premiérou, umožní P3 ukázat svůj inovativní přístup k designu průmyslových skladů, uspořádání interiérů a udržitelným řešením. Za několik týdnů zde P3 přivítá první zákazníky, partnery nebo zástupce municipalit, aby zažili skutečně interaktivní a pohlcující zážitek. Uživatelé si budou moci prohlédnout různé rozměry a konfigurace skladů a libovolně uspořádat a vybavit interiér regály, výrobními linkami, roboty, mezaninem, nebo kancelářemi. Také bude možné se interaktivní formou informovat o technických detailech, jako jsou standardy skladových budov, stavební materiály, nebo možnosti udržitelných technologií.

Inovace má P3 v krvi. Spolupráce s klientem Virtuplex ukazuje naše ambice být dobrým partnerem a zároveň hledět do budoucna. P3 nedávno spolu s CBRE a společností Analytiqa vypracovala první Czech Confidence Index Report sledující trendy mezi logistickými, výrobními a retailovými firmami.. „Vše nasvědčuje tomu, že logistické i výrobní společnosti musí investovat do nových technologií, zvlášť při hledání dostupné a kvalifikované pracovní síly v regionech. Chceme těmto společnostem nabídnout chytrá řešení, která jim pomohou předvídat jejich potřeby a dopad nových technologií a různých konfigurací skladů na jejich produkci,“ říká ředitel P3 pro Českou republiku Tomáš Míček.

„Máme řadu klientů z logistického sektoru, retailu, automotive i výroby. Ale Virtuplex je první VR zákazník v prvotřídním skladu, o kterém jsem kdy slyšel. Navíc je to klient, kterému vyhovuje, že je budova prakticky skoro prázdná,“ říká Daniel Kubizňák, šéf oddělení pronájmů a developmentu pro Českou republiku v P3, který zároveň vidí přínosy VR pro klienty nejen z oborů e-commerce a automotive.

„Je neuvěřitelné, kam nás může virtuální realita posunout. Sklad online obchodu je vysoce sofistikované a komplikované soukolí. Díky VR můžeme odstranit rizika ještě před rozsáhlou investicí do celé operace, což je pro podnik vždy přínosné. Možnosti využití této technologie vidím také v realitním byznysu pro modelování prostor, údržbu, nebo pokročilé pickovací procesy,“ shrnuje Daniel Kubizňák.

 

Zdroj: Ogilvy

Praha, 29. října 2019