Počet Z-BOXů Zásilkovny v České republice dosáhl již 1 000 kusů

Zásilkovna, přední česká technologická firma, která patří do skupiny Packeta Group, instalovala již 1 000 Z-BOXů a má tak nejhustší síť automatických výdejních boxů v České republice. Do konce roku jich plánuje v České republice instalovat 2 500. Z-BOXy jsou bezdotyková soběstačná výdejní místa, napájena solárním panelem a ovládaná přes mobilní aplikaci Zásilkovna. Fungování a ovládání Z-BOXů je unikátní, nikdo jiný v Česku výdejní boxy na podobném principu nepoužívá.

„Je neuvěřitelné, že od prvního instalovaného Z-BOXu neuběhl ještě ani rok a dnes jich v Čechách stojí již 1 000. Máme velikou radost, s jak velkou oblibou se naše Z-BOXy setkávají,” říká zakladatelka Zásilkovny a CEO Packeta Group Simona Kijonková.Na trhu je dnes řada firem nabízející různou formu výdejních boxů především pro vlastní potřeby. Naše filozofie je zajistit zákazníkům přepravu zboží z více než 30 000 e-shopů, Z-BOXy tedy neslouží pouze k distribuci zboží jednoho zákazníka. V praxi to znamená, že například obyvatel města či vesnice si přes Zásilkovnu do Z-BOXu může poslat zboží v podstatě z jakéhokoliv internetového obchodu v této zemi. Ještě letos plánujeme pro zákazníka spustit další zásadní službu s velkou přidanou hodnotou, a to je možnost podání zásilek přímo na Z-BOXu. Zpřístupníme tak možnost podání zásilky i z malých obcí, kde se Z-BOXy již nachází a kde je plánujeme v budoucnu instalovat.

Do konce roku plánuje Zásilkovna rozšířit síť Z-BOXů o dalších 1500 v ČR, čímž se dostane na kapacitu 80 000 zásilek za den. Z-BOXy již nyní fungují také na Slovensku, kde jich je přes 70, i zde dojde do konce roku k významnému navýšení jejich počtů. V letošním roce chce Zásilkovna začít s rozšiřováním Z-BOXů také do svých dalších entit, a to konkrétně do Maďarska.

Z-BOXy mohou fungovat v podstatě kdekoliv, protože ke svému provozu potřebují pouze slunné místo. Jsou například na parkovištích, autobusových zastávkách či na náměstích. Stojí také například v areálu jaderných elektráren Temelín a Dukovany, dále například v Nemocnicích Mladá Boleslav a Šumperk, před Univerzitou v Hradci Králové a v řadě obchodních centrech. Z konkrétních partnerů, se kterými Zásilkovna na instalaci Z-BOXů spolupracuje, je to například jeden z největších obchodních řetězců v České republice, společnost Lidl, dále pak největší tuzemský vlastník nemovitostí CPI Property Group nebo jedna z největších developerských skupin FINEP HOLDING.

„Dokážeme rychle vyhodnotit, jak moc jsou konkrétní Z-BOXy vytížené a posílit pak místo zřízením dalšího Z-BOXu v blízkém okolí. Případně díky modulárnosti umíme přidat další sloupce a navýšit tak kapacitu stávajícího Z-BOXu,” prozrazuje Simona Kijonková další z konkurenčních výhod.

Pro zákazníky fungují Z-BOXy 24 hodin denně, 7 dní v týdnu. Jakmile řidič doručí zásilku do Z-BOXu, obdrží zákazník informační e-mail, SMS zprávu nebo notifikaci do aplikace Zásilkovna. V této chvíli je možné si zásilku vyzvednout. K obsluze stačí mít na chytrém telefonu nainstalovanou aplikaci Zásilkovna a zapnuté Bluetooth. Při příchodu k Z-BOXu se aplikace pomocí Bluetooth sama automaticky spáruje a po stisknutí tlačítka otevře schránku s danou zásilkou. Za doručení zásilky se platí online, včetně platby na dobírku. Manipulace se zásilkami je v řádu vteřin, a to jak při procesu umísťování jednotlivých zásilek do Z-BOXu zaměstnancem Zásilkovny, tak i během výdeje zákazníkovi.

Zásilkovna je součástí skupiny Packeta. V letošním roce cílí Packeta na obrat ve výši 5,2 miliardy korun a 70 milionů přepravených zásilek v celkové hodnotě 84 miliard korun.

 

Zdroj: Packeta Group

Praha, 5. srpna 2021