Podzimní Sbírka potravin bude 23. listopadu, zapojí se do ní rekordní množství obchodů

Termín podzimní Sbírky potravin je stanoven na sobotu 23. listopadu. Lidé budou moci v tento den od 8 do 18 hodin věnovat trvanlivé potraviny nebo drogistické zboží v 750 obchodech po celé České republice. Už od 20. listopadu bude možné po dobu 14 dnů darovat potraviny i prostřednictvím on-line nákupu.

Sbírka potravin se od letošního roku koná vždy dvakrát ročně a je celorepublikově organizována Českou federací potravinových bank, Svazem obchodu a cestovního ruchu ČR spolu s klíčovými obchodními řetězci působícími na českém trhu, Asociací společenské odpovědnosti a partnery z neziskového sektoru.

„Za sedm let, kdy potravinové sbírky probíhají, bude tato podzimní největší a nejrozsáhlejší. Do akce se zapojí největší počet obchodů, čímž budeme mít pokryty všechny oblasti České republiky. Navíc počítáme s účastí mnoha firem a dalších institucí, v nichž se budou konat interní sbírky,“ uvedla Veronika Láchová, ředitelka České federace potravinových bank, a dodala: „Lidé mohou v jednotlivých prodejnách odevzdat zakoupené trvanlivé potraviny či drogistické zboží dobrovolníkům, které snadno poznají podle zelené zástěry s logem sbírky. Darované zboží se převeze ve spolupráci s firmou Raben Logistics Czech do skladů potravinových bank, odkud se následně rozveze potřebným. Sbírku potravin pomáhají po celém Česku organizovat tisíce dobrovolníků.“

Darované potraviny a drogistické zboží putují z obchodních řetězců Albert, Billa, Globus, Kaufland, Lidl, MAKRO Cash & Carry, Penny Market, Tesco Stores, dm drogerie markt a ROSSMANN prostřednictvím regionálních potravinových bank do charitativních organizací. Jejich cesta je tak krátká a na místo určení se dostanou ve chvíli, kdy jsou potřeba. Pomoc se orientuje zejména na seniory, matky samoživitelky, pěstounské rodiny, děti z dětských domovů, hendikepované či lidi bez domova a v nouzi a pokrývá všechny okresy v České republice.

„Potvrzuje se, že uspořádání Sbírky potravin dvakrát ročně byl krok správným směrem. Jsem opravdu rád, že se k myšlence pomoci potřebným opět přihlásily všechny členské obchodní řetězců našeho svazu, včetně těch specializovaných na prodej drogerie. Je potřeba připomenout, že vedle účasti v pravidelných sbírkách potravin navíc věnují řetězce potravinovým bankám zboží průběžně po celý rok, dobrovolně poskytují své logistické kapacity a pomáhají při organizaci i řízení těchto projektů,“ připomněl Tomáš Prouza, prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR, a dodal: „Darování potravin potřebným je jedním z důležitých nástrojů pro omezování plýtvání s potravinami a jsme rádi, že systém potravinových bank v ČR funguje tak efektivně.“

Do Sbírky potravin se po jarní premiéře znovu zapojí i on-line obchody iTesco a Rohlik.cz, kde mohou zákazníci darovat potraviny a drogerii v termínu od 20. listopadu do 3. prosince. V on-line sbírce lze pod příslušnou částkou věnovat balíček zboží, které klienti potravinových bank upotřebí nejvíce. Jedná se především o konzervy, dětské výživy, instantní polévky, trvanlivé mléko, olej, rýži a luštěniny, těstoviny a základní i dětskou drogerii.

„Podzimní kolo Sbírky potravin je navíc napojené na Giving Tuesday, světový den dárcovství. Do sbírky se tak v rámci Giving Tuesday přidají skrze firemní potravinové sbírky zaměstnanci řady organizací, kteří budou shromažďovat trvanlivé potraviny a drogerii ve svých kancelářích, skladech či pobočkách. Na Giving Tuesday pak potravinové banky sesbírané potraviny vyzvednou a doručí potřebným,“ zdůraznila Lucie Mádlová, zakladatelka a ředitelka Asociace společenské odpovědnosti.

Sbírka potravin je realizována pod záštitou ministra zemědělství Miroslava Tomana a Evropské federace potravinových bank. V jarním kole se podařilo vybrat celkem 212 tun potravin a 23 tun drogistického zboží. Nejvíce darovali lidé v Praze a ve Středočeském kraji, následovaly Jihomoravský a Jihočeský kraj.

Informace o možnostech darování potravin:

Další informace:

  • Fotogalerii Sbírky potravin naleznete na tomto odkazu.
  • Press centrum pro případné rozhovory bude dostupné v den sbírky 23. listopadu 2019 v prodejně Tesco v Nákupním centru Eden v dopoledních hodinách.

Kontakt pro média:

Miroslav Dinga

e-mail: press@potravinovabanka.cz

www.sbirkapotravin.cz

 

Zdroj: Svaz obchodu a cestovního ruchu ČR

Praha, 19. listopadu 2019