Potravinové banky v roce 2021 opět navýšily svůj obrat

Potravinové banky shromáždily v roce 2021 přes 9300 tun potravin a pomohly více než 200 tisícům lidí prostřednictvím 1175 odběratelských organizací.

V České republice aktuálně funguje 15 potravinových bank a centrální logistické centrum. V loňském roce opět navýšily svůj obrat o polovinu oproti předchozímu roku. Potřeba potravinové pomoci v České republice opět stoupla o více než 30 %. Potravinové banky dodávají potraviny už do 1175 organizací, které je pak předávají lidem v nouzi. Mezi odběratele potravinové pomoci přibylo v roce 2021 hodně měst a obcí. Hodnota potravin, které banky shromáždily, je přes 425 milionů Kč.

„Rok 2021 byl pokračováním náročného období a to nejen v souvislosti s pandemií. Hned na začátku roku jsme intenzivně pomáhali s distribucí potravin, které nemohly zamířit do zavřených škol. Těch se povedlo zachránit několik stovek tun. Následně jsme se postarali o distribuci ochranných pomůcek lidem v nouzi. Rozvezli jsme do celé republiky přes 7 milionů roušek a 3 miliony respirátorů. Všechny potravinové banky jely celý rok doslova „na plno“, jsem pyšná na to, jak fungují a jak efektivně pracují. “ uvádí Veronika Láchová, ředitelka České federace potravinových bank. “Důkazem kvality naší práce je i ocenění Neziskovka roku 2021 v kategorii Střední neziskovka, které bylo uděleno České federaci potravinových bank“, doplnila.

Potravinové banky jsou neziskové organizace a v České republice existují od roku 1992.  Mezi jejich podporovatele patří nejen Ministerstvo zemědělství, které v rámci svého dotačního programu podporuje provoz, ale i některé obchodní řetězce, jejichž partnerství je pro zajištění chodu potravinových bank nezbytné. V roce 2021 nově poskytlo dotaci na investici do infrastruktury i Ministerstvo životního prostředí.

„Naším největším podporovatelem, díky němuž můžeme naši činnost dlouhodobě vykonávat je Ministerstvo zemědělství. To finančně podporuje provoz spojený s potravinami zachráněnými z obchodů a od producentů. V roce 2021 se k naší podpoře přihlásilo také Ministerstvo životního prostředí, které připravilo program zaměřený na prevenci odpadu. 8 potravinových bank tak může vybudovat nové sklady a navýšit množství zachráněných potravin. Je velmi důležité si uvědomit, že s potravinovými bankami se pojí nejen myšlenka potravinové pomoci, ale i boj proti plýtvání potravinami. Pevně věříme, že pro naši prospěšnou práci najdeme cestu k další podpoře například u Ministerstva práce a sociálních věcí. Díky tomu bychom mohli v budoucnu rozšířit poskytování potravinových balíčků přímo potřebným, “ vysvětluje Aleš Slavíček, předseda federace.

 

Zdroj: Česká federace potravinových bank (ČFPB)

Praha, 9. února 2022