Premiér Bohuslav Sobotka přijal výzvu obchodních řetězců

Zástupci osmi obchodních řetězců působících v České republice slaví první malý úspěch v boji proti novele zákona o významné tržní síle (ZoVTS). Výzvu k intenzivnímu jednání o smysluplnosti zákona přijal Bohuslav Sobotka, předseda vlády ČR. Setkání se uskuteční ve čtvrtek 9. července.

„Zastupujeme investory, kteří napříč Českou republikou postavili a provozují obchody v hodnotě stovek miliard korun a zaměstnávají desítky tisíc lidí. Připravovaná novela je nejasná, za každé porušení neurčitě popsaných povinností hrozí až miliardové pokuty. Vítáme zájem premiéra Sobotky, nicméně nemile nás překvapilo, že se naše setkání uskuteční až den po té, co by se mělo rozhodovat o novele zákona o významné tržní síle v prvním čtení ve Sněmovně,“ uvedla Marta Nováková, prezidentka Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR.

Nedostatky novely ZoVTS

  • brání běžnému obchodnímu vyjednávání;
  • umožňuje šikanovat odběratele;
  • může způsobit nárůst cen potravin v obchodech;
  • představuje hrozbu snížení podílu českých potravin v obchodech;
  • může omezit vývoz tuzemských produktů;
  • znevýhodňuje spotřebitele, odběratele i stát;
  • jde proti trendu EU, která vyjadřuje podporu dobrovolné regulaci.

Obchodní řetězce volají po konstruktivním dialogu, který by umožnil předejít schválení zásadních nedostatků v novele ZoVTS. Stále považují za nejlepší řešení úplné zrušení zákona o ZoVTS. Jeho novelou se aktuálně zabývají poslanci Parlamentu ČR. Podle kritiků představuje hrozbu zvyšování cen a zejména pak snížení podílu českých potravin v obchodech. Jednostranná regulace by tak nakonec mohla negativně postihnout jak české výrobce a dodavatele potravin, tak zákazníky z nejslabších sociálních vrstev.

Výzvu premiérovi Bohuslavu Sobotkovi ke společnému setkání zaslali zástupci společností AHOLD Czech Republic, BILLA, Maloobchodní síť Hruška, Kaufland Česká republika, Lidl Česká republika, MAKRO Cash & Carry ČR, Penny Market a TESCO STORES ČR.

 

Zdroj: Svaz obchodu a cestovního ruchu České republiky

Praha, 18.června 2015