Průkazy ISIC půjdou v obchodech uplatnit digitálně

Ve 278 prodejnách a provozovnách po celém Česku probíhá pilotní testování digitálního ověřování studentských průkazů ISIC i dalších průkazů vydávaných společností GTS Alive. Například jde o 73 poboček knihkupectví Kanzelsberger, 41 freshbarů a salaterií Ugo nebo 41 prodejen Tchibo.

Nový systém zjednoduší u těchto a postupně i u dalších obchodních partnerů GTS Alive prokazování nároku na slevu, které dosud probíhalo pouze vizuální kontrolou průkazu. Cílem je příjemnější klientský zážitek pro studenty i další držitele průkazů a lepší servis pro obchodníky. Pilotní testování probíhá u 25 značek. Ostrý provoz začne na jaře 2024 a zahrne většinu z 500 obchodníků, kteří na ISIC, ITIC a další průkazy poskytují studentům a učitelům slevy či jiné výhody.

„Nový systém digitální verifikace našich průkazů jsme připravovali celý rok, jde softwarově i bezpečnostně o dosti náročný projekt. Studenti už nebudou muset hledat v peněžence průkaz ISIC, bude jim stačit rychlé naskenování QR kódu na pultu prodejce na mobil a hned zjistí, na jaké slevy mají nárok. Ani u neinformované obsluhy už nebudou mít problém s uznáním slevy. Prodejce zároveň bude mít přehled, o jaké slevy je největší zájem a na kterých prodejnách, předejde se také různým podvodům s již neplatnými průkazy,“ komentuje důvody pro zavedení nového systému Radek Schich, ředitel společnosti GTS Alive v Česku.

Systém bude zároveň znamenat pro obchodníky minimální zátěž. Pouze aktivují své prodejny či provozovny ve webové aplikaci Alive Partners, kde navíc budou mít možnost upravit svůj digitální profil, přidávat limitované nabídky nebo přistupovat ke statistikám. Následně pak u pokladen vylepí samolepky s QR kódem, které jim přijdou poštou. Samotná digitální verifikace u pokladny je na studentovi. Tento systém proto v pilotním provozu oceňují hlavně rychloobrátkové prodejny a restaurace, které nechtějí svůj personál zatěžovat dalšími úkony navíc.

Ještě existuje druhá možnost digitální verifikace určená hlavně pro prodejny, kde má personál prostor se každému klientovi věnovat delší dobu – například prodejny Samsung. Tito obchodníci mohou využít B2B aplikaci Alive Verify, do níž prodavač naskenuje QR kód na studentově průkazu ISIC a následně zvolí z nabídky příslušnou slevu. Oba způsoby digitální verifikace jsou pro obchodníky zdarma.

V současném pilotním provozu jsou zahrnuti obchodní partneři pokrývající hlavní sektory, v nichž je možné získat na ISIC i další průkazy různé výhody. Tedy například prodejny elektroniky, obchody s oblečením, fast foody, kavárny, pizzerie, fitness provozovny a podobně.

 

Zdroj: GTS Alive

Praha, 11. ledna 2024