Svijany si přivezly zlato a stříbro z německé International Craft Beer Award

Zlatou a stříbrnou medaili si z pondělního vyhlášení výsledků jedné z největších světových pivních degustačních soutěží – Meininger’s International Craft Beer Award – odvezla piva ze Svijan.

V konkurenci 1229 piv z 31 zemí, rozčleněných do celkem 74 kategorií, se ve falckém Neustadt an der Weinstraße prosadila Svijanská Kněžna 13 % (zlato v kategorii tmavé pivo českého typu) a Svijanský Máz 11 % (stříbro v kategorii český ležák plzeňského typu). Verdikt vycházel z hodnocení devadesátičlenné poroty tvořené odborníky z řad pivovarníků, someliérů a senzorických expertů z celkem třinácti zemí.

Soutěž International Craft Beer Award pořádá vydavatelství Meininger Verlag, specializující se na tituly o víně a o pivu, teprve od roku 2014, ale za tu dobu se stala významnou světovou přehlídkou různých pivních stylů. Při hodnocení piva využívá speciálně vyvinutou metodologii ochutnávek přihlášených vzorků. Piva tak nesoutěží navzájem, pro individuální popis jejich vlastností – vzhledu, vůně, chuti a pitelnosti – se využívá stobodová stupnice. Získané ocenění pak doprovází senzorický popis v podobě speciálního diagramu, který může posloužit k zběžnému popisu piva. Mezi letos přihlášenými 1229 pivy byla většina z Německa, 33 procent jich pocházelo ze zahraničí, především z okolních zemí, ale i ze zámoří.

Pivovar Svijany si zakládá na tradičním výrobním postupu tzv. dvourmutového způsobu vaření, kvašení v otevřených kádích a dlouhodobém zrání piva v ležáckých sklepích. Všechna jeho klasická, nepasterovaná česká piva doprovází dlouhý seznam různých cen. Svijanský Máz stál naposledy na stupních vítězů letos v lednu ve světové profesionální degustační soutěži World Beer Idol 2019, v níž se dělil o nejlepší udělené umístění v kategorii českého piva plzeňského typu (BOHEMIAN PILSNER). Svijanská Kněžna 13 % se pravidelně umisťuje na stupních vítězů nejrůznějších soutěží, naposledy získala zlatou plaketu loni na podzim v kategorii tmavých ležáků soutěže World Beer Awards.

Přímo z Meininger’s International Craft Beer Award si Svijany odvezly řadu cenu již v přechozích ročnících soutěže. Například v roce 2015 převzaly zlatou plaketu za zastudena dochmelovaný ležák Svijanský Rytíř 12 % a loni za silné světlé pivo Svijanský Kníže 13 %.

 „Za nejdůležitější stále považujeme reakce běžných spotřebitelů a našich fanoušků, ale ocenění od jury 90 odborníků z 13 různých zemí má pro nás samozřejmě velikou váhu. Je dalším důkazem toho, že jsme se před dvaceti lety při záchraně pivovaru vydali správnou cestou, když jsme vsadili na skutečně tradiční výrobní postupy českého piva. Obě nové ceny, ale i spousta dalších ocenění nám v tom dávají za pravdu,“ řekl k tomu sládek Pivovaru Svijany Petr Menšík.

Svijanský Máz 11 % – svijanská klasika a nejprodávanější svijanské pivo jak v točené, tak lahvové variantě. Pivovar jej vyrábí již od roku 1998, kdy rychle zaplnilo mezeru mezi slabšími pivy „na žízeň“ a silnějšími dvanáctkami – ležáky.

Svijanská Kněžna 13 % se vyrábí z vybraných speciálních sladů, které jí dodávají specifickou kávově-karamelovou chuť. Ve Svijanech se vaří od roku 1999. Výborně se hodí k dobrému jídlu a mimořádnou oblibu si získala jako součást řezaného piva s kterýmkoli jiným pivem ze Svijan – různými kombinacemi lze dosáhnout rozličné chutě, vůně a stupňovitosti.

 

Zdroj: Pivovar Svijany

Praha, 25. června 2019