Tržby lékáren BENU meziročně stouply o více než 22 %

Tržby lékáren BENU dosáhly v uplynulém roce částky 5,931 mld. Kč. Oproti roku 2018 se jedná o 22,2% navýšení. Firma se rozrostla o 22 nových lékáren, otevřela nová Alzheimer konzultační centra a rozšířila služby v oblasti poradenství pro veřejnost.

Její tržní podíl na lékárenském trhu ke konci roku 2019 činil 10,6 %. Mateřská společnost PHOENIX hlásí rovněž růst tržeb k bezmála 26,2 mld. Kč, PHOENIX group operující ve 27 evropských státech dosáhla obratu 27,3 mld. EUR. Vyplývá to z výročních zpráv odkazujících na fiskální období od 1. února 2019 až 31. ledna 2020.

Lékárny BENU se v loňském roce rozrostly o 22 nových lékáren, na konci roku jich společnost provozovala celkem 250. Tržní podíl BENU na lékárenském trhu činil ke konci fiskálního roku 10,6 %. Pozitivně firma hodnotí i online prodeje, kde obrat dosáhl půl miliardy korun.

„Loňský rok pro nás byl mimořádně úspěšný. Kromě vydařené akvizice FAJN lékáren jsme otevřeli první z řady Alzheimer konzultačních center, ve kterém si pacienti zamlouvají termíny na dlouhé měsíce dopředu,“ hodnotí uplynulý rok Petr Doležal, generální ředitel lékáren BENU a dodává: „V letošním roce plánujeme rozšiřovat nejen počet našich lékáren, ale i preventivní služby, které jsou pro nás klíčové. Dlouhodobě také děláme vše proto, abychom našim zákazníkům usnadnili život. Nově mohou využít online rezervaci léků na recept, přidali jsme i další kategorii receptových položek se slevou na doplatku. Kromě léků na diabetes a cholesterol teď poskytujeme pacientům slevu z doplatku i na léky na astma a CHOPN.“

Důraz na prevenci

Lékárny BENU se soustředí zejména na kvalitu služeb a dále rozvíjejí své aktivity v oblasti poradenství a prevence. Kromě měření cukru v krvi a hladiny cholesterolu mají zákazníci BENU lékáren možnost využít lékové poradenství zaměřené na odhalení možných duplicit nebo nebezpečných lékových interakcí. Další nabízenou preventivní službou je program na odvykání kouření, loňským milníkem v této oblasti bylo otevření prvního Alzheimer konzultačního centra pro testování poruch paměti. V únoru 2020 BENU lékárny navázaly otevřením center v Ostravě Hrabové, v Praze na Opatově a další centra budou postupně přibývat.

Nová aplikace

Nově mají zákazníci BENU lékáren k dispozici nejen online rezervaci receptových položek, ale také mobilní aplikaci, jejímž prostřednictvím si mohou například jednoduše zarezervovat léky na předpis k vyzvednutí ve vybrané lékárně, nebo využívat lékový kalendář, který pohlídá správné a včasné užívání léků. Aplikace dále rozšiřuje zákaznický program BENU PLUS. Jakmile se uživatel přihlásí číslem své zákaznické karty, získá přehled o svých bonusových bodech a slevových poukázkách. Kartu pak není nutné mít fyzicky při sobě, stačí ji lékárníkovi ukázat v mobilu.

Lékárenský velkoobchod PHOENIX

Lékárenský velkoobchod PHOENIX, mateřská společnost lékáren BENU, vykazuje za uplynulé roční období tržby ve výši 26,2 miliard Kč. Vedle 250 lékáren BENU provozuje společnost také virtuální síť 256 partnerských lékáren PharmaPoint. Jako velkodistributor léčiv v České republice spolehlivě zajišťuje zásobování téměř čtyř tisíc partnerů – lékáren, nemocnic, výdejen zdravotnických potřeb a dalších zákazníků, kterým nabízí téměř 25 tisíc sortimentních položek. Společnost PHOENIX si udržela pozici nejvýznamnějšího českého distributora léčiv – jeho tržní podíl v distribuci je 44 %. Společnost pokročila také s výstavbou nejmodernějšího distribučního skladu léčiv v ČR a investicemi do nových technologií.

PHOENIX group

Skupina PHOENIX group, která je aktivní ve 27 státech Evropy, rovněž v loňském roce zvýšila klíčové finanční ukazatele. Celkové tržby skupiny vzrostly na 27,3 mld. EUR, což představuje meziroční nárůst o 5,9 %.

 

Zdroj: Stratengers s.r.o.

Praha, 29. května 2020