VAFO otevřelo v Jižních Čechách nejmodernější továrnu na výrobu krmiv

Společnost VAFO PRAHA s.r.o. otevřela svůj pátý výrobní závod v Česku. Vznikl v objektu bývalé cihelny na ploše 15 000 metrů čtverečních u obce Číčenice na Strakonicku. Jedná se o nejmodernější továrnu na výrobu krmiv pro domácí zvířata v Evropě. Celková investice do stavby a výrobních technologií představovala 27 milionů eur. V současné době závod zaměstnává 60 pracovníků.

VAFO od roku 2020 provozuje v České republice již pět výrobních závodů. Čtyři se nachází v Jižních Čechách, včetně nejnovější továrny v Číčenicích, a pátý je v Chrášťanech u Prahy. „Jižní Čechy jsou pro naše podnikání ideálním místem. Je tu rozvinutá infrastruktura, dostatek profesionálů v oboru i mnoho dodavatelů, od kterých kupujeme lokální suroviny,“ uvádí výkonný ředitel VAFO PRAHA, Jakub Majer.

Příprava stavby nového areálu začala v roce 2018 a letos na jaře byl spuštěn testovací provoz. „Při projektování a stavbě nové továrny jsme využili 25 let zkušeností, které máme v oboru pet food. Jedná se především o návaznosti jednotlivých technologií výroby a celkovou logistiku areálu. Po několika měsících zkušebního provozu jedou nyní všechny linky v ostrém provozu naplno,“ dodává Jakub Majer.

Nejnovější technologie v číčenickém závodě umožňují společnosti Vafo rozšířit portfolio svých prémiových výrobků. Jedná se zejména o extrudér Thermal Twin od americké společnosti Wenger, který umožňuje přidání vysokého podílu čerstvého masa do krmiva. Unikátní technologii využívají pouze tři závody v Evropě. „Nová technologie zpracování krmiva přináší několik zásadních výhod. Kromě zachování čistoty surovin, je možné sledovat identitu produktu a snížit spotřebu energie. Navíc můžeme vyrábět krmivo výhradně z čerstvého masa, bez použití sušených masových mouček“ vyjmenovává výhody nové linky Jakub Majer.

Kvalita krmiva je zabezpečena i pomocí dalších inovativních postupů. Patří mezi ně vakuové potahování, jehož cílem je obohatit krmivo vrstvou tuků, která pronikne i do vnitřku granulí a nezůstává jen na povrchu. Tím je zajištěno, že granule neztratí svoji chuť a kvalitu ani při delším skladování.

Nedílnou součástí výrobního procesu je i inovativní balení produktů. V novém výrobním závodě se využívají flexibilní balící linky pro různé formáty balení od 300 gramů až po 20 kilogramů. K přepravě jsou následně produkty kompletovány na automatických paletizátorech. Samozřejmostí je průběžná kontrola kvality produktů, včetně detektorů kovů, které zabraňují, aby se do krmiva pro domácí mazlíčky nedostalo cokoliv nepatřičného. Celá výroba je koncipována s důrazem na ekologii při splnění nejpřísnějších kvalitativních kritérií. Společnost VAFO tak pokračuje v plnění svého cíle, kterým je udržitelná výroba, šetrná k životnímu prostředí.

V závodě VAFO Číčenice se vyrábí krmivo pro psy a kočky s vysokým podílem čerstvého masa, krmivo bez obilovin, dietní krmivo, monoproteinové a bio krmivo.

 

Zdroj: SINUHET s.r.o.

Praha, 22. prosince 2020