Výdejny potravinové pomoci pomohly od svého spuštění více než 12.000 lidem v nouzi po celé České republice

Česká federace potravinových bank a Potravinové banky v jednotlivých regionech, za podpory Ministerstva práce a sociálních věcí spustily v červenci 2023 síť potravinové pomoci. Ve více než 150 místech po celé České republice rozdávají potravinové banky balíčky přímo potřebným prostřednictvím Výdejen potravin.

Pomoc se tak dostává do míst, kde byla složitě dostupná a osobám, které pomoc potřebují a nedokázali ji doposud čerpat. Od spuštění projektu v polovině roku bylo podpořeno již více než 12.000 osob. Jedná se především o rodiny v krizi, samoživitele a seniory. Výdejny pružně reagují na potřeby jednotlivých regionů. Úzká spolupráce s městy a obcemi a obchodními řetězci je klíčovým prvkem společné pomoci.

„Podařilo se nám vybudovat fungující systém pomoci pro lidi v nouzi. Jejich počet bohužel každým rokem narůstá, podle statistik se v současné době nachází pod hranicí chudoby až 15 procent všech obyvatel České republiky,“ uvedl Aleš Slavíček, předseda České federace potravinových bank, a dodal: „Spuštění výdejen potravin nás zásadním krokem přibližuje k potřebným a do míst, kde potravinová pomoc nebyla k dispozici. Reagujeme tak na narůstající poptávku a aktuálně probíhá distribuce až 2.500 potravinových balíčků týdně, což je velké množství přímé pomoci. Myslím, že jsme spuštěním výdejen udělali revoluční krok v systému potravinové pomoci v České republice.”

Úzká a intenzivní spolupráce mezi potravinovými bankami, zástupci měst a obcí a obchodními řetězci se ukázala jako základní kámen efektivního a nezastupitelného nástroje pomoci lidem v nouzi. Díky průběžnému darování přebytků potravin od obchodních řetězců mají obyvatelé nacházející se v obtížné životní situaci jistotu, že se jim vždy dostane potřebné pomoci. Partnerství a podpora od jednotlivých obchodních řetězců zajišťuje dlouhodobé a udržitelné fungování systému potravinové pomoci.

„Společně s našimi zákazníky pravidelně podporujeme Sbírku potravin, letos na podzim jsme dokonce zvládli poslat rekordní množství potravinové pomoci. To nám dává jasný signál, že lidem není lhostejná pomoc druhým, a za to patří nejen našim zákazníkům velké poděkování. Rozhodnutí podpořit výdejny potravin pro nás bylo přirozenou volbou. Věříme, že zejména v adventním období, je důležité pomoci těm, kteří se nacházejí ve složitém životním období. Proto jsme se rozhodli přispět naším dílem ke zpříjemnění vánočního času, protože jsme si vědomi toho, že dostat se do těžké životní situace může každý, ale kvalitní jídlo a potraviny by neměly chybět nikde a nikomu,“ komentuje generální ředitel Rohlik.cz Martin Beháň.

V období adventu potravinové banky rozdali přes 400 krabiček symbolických vanilkových rohlíčků od Rohlíku a až 10.000 balíčků pomoci. V pěti místech v ČR proběhla adventní setkání, kterého se zúčastnili zástupci měst a obcí, potravinových bank a další hosté a společně podpořili myšlenku solidarity a pomoci lidem v nouzi.

 

Zdroj: Česká federace potravinových bank

Praha, 5. ledna 2024