Způsobí poslanci další vlnu uzavírání malých venkovských prodejen?

Současná podoba novely zákona potravinách v části o dvojí kvalitě potravin může způsobit další velkou vlnu uzavírání menších venkovských prodejen. Ministerstvo zemědělství chce totiž místo výrobců potravin dvojí kvality trestat obchody, které v dobré víře přijímají potraviny do prodeje.

A pro provozovatele malých obchodů, jež se nemají velkým výrobcům, jak bránit, může být takový postih zcela likvidační. Novela totiž počítá se sankcí za případnou dvojí kvalitu až do výši 50 mil. Kč.

„Žádný prodejce, ani ten největší řetězec, nemá nástroj, jak prověřovat, zda na trhu jiného členského státu dotyčný výrobce nenabízí potravinu v podobném obalu, ale s odlišným složením. O to absurdněji vyznívá toto nařízení pro malé a střední živnostníky, kteří danou potravinu přijímají do prodeje v dobré víře, že je v souladu se všemi právními předpisy,“ zdůraznil Tomáš Prouza, prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR (SOCR ČR), a dodal: „Pokud by tento návrh prošel, mohli bychom zcela jistě čekat další masivní vlnu zavírání malých obchodů. Komu by se v takovém prostředí chtělo podnikat? Na ztrátu možnosti zakoupit si v obci potraviny budou doplácet mladé rodiny, starší lidé i všichni ti, kteří nemohou auty dojet do větších měst.“  

Dlouhodobý problém v rámci České republiky představuje vylidňování venkovských oblastí. Mladí a vzdělaní lidé odsud ve velkém měřítku odcházejí za prací a lepšími službami. Stát proto opakovaně slibuje úbytek malých obchodů a podnikatelů na venkově průběžně řešit. Konkrétní kroky vlády, jako je třeba tento návrh ministerstva zemědělství, ale jde zcela proti těmto slibům.

„V roce 2018 zaniklo v ČR přes pět set nezávislých prodejen s potravinami a se smíšeným zbožím, z nichž většina spadala pod nezávislou živnost. Právě tyto malé obchody výraznou měrou zajišťují obchodní obslužnost venkova. Vláda se na jednu stranu snaží zastavit masivní vylidňování venkova, na druhou stranu však plete bič na malé obchodníky v souvislosti s novelou zákona kvůli dvojí kvalitě potravin,“ připomněl Pavel Březina, předseda Asociace českého tradičního obchodu (AČTO).

Řešení problému dvojí kvality ztratilo na razanci oproti době před krajskými volbami, kdy se do celé záležitosti vložil i premiér Andrej Babiš. Novela zákona problém řeší jen částečně, a navíc se zcela absurdně snaží odpovědnost převést na někoho, kdo s tím v principu nic nezmůže. Připomíná to situaci, kdy se za nezaplacený odvoz odpadu rodičů dostávají do exekuce okamžikem dospělosti jejich děti. Do podobných problémů se mohou dostat i malé prodejny na venkově, neboť nemají žádný způsob, jak si ověřit, že například rybí prsty v jejich nabídce nemají z pohledu kvality horší složení než podobné rybí prsty nabízené třeba v Portugalsku.

„Z pohledu zastavení vylidňování venkova je rozhodně nezbytná větší podpora venkovského podnikání, především pak prodejen v obcích do tisíce obyvatel. Skutečně by mě zajímalo, jak si s nařízením ohledně dvojí kvality potravin poradí prodavačka v malém obchůdku, pokud se u ní objeví kontrola a udělí jí pokutu v řádu desítek milionů,“ ptá se Karel Dobeš, předseda představenstva Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR (AMSP ČR).

SOCR ČR je spolu s AČTO, AMSP ČR a dalšími organizacemi připraven podílet se na systémovém řešení, které by do obcí pomohlo navrátit život i drobné podnikání. Považujeme za klíčové, aby ve spolupráci podnikatelů a státu měli naši občané k dispozici co nejširší a nejkvalitnější obchodní síť a aby stát iniciativu podnikatelů podporoval místo toho, jak ji v současnosti dusí narůstající byrokracií a nesmyslnými pokutami.

 

Zdroj: Svaz obchodu a cestovního ruchu České republiky

Praha, 7. února 2020