Zrušení nedělního prodeje je naprostý nesmysl

Svaz obchodu a cestovního ruchu ČR (SOCR ČR) se ostře ohrazuje proti návrhu komunistů a lidovců omezit či dokonce zrušit nedělní prodej v obchodech. O tento „experiment“ sociálního inženýrství nestojí ani zaměstnanci obchodů, kteří za práci v neděli pobírají příplatky.

Navíc uzavření prodejen v neděli přinese výrazně vyšší koncentraci nakupujících během ostatních dnů v týdnu, což je v naprostém rozporu se všemi opatřeními posledního měsíce.

„Návrh pánů Filipa a Jurečky je zcela mimo realitu. Doporučuji jim, aby si pořádně prostudovali zákoník práce a přestali vytvářet vybájený obraz prodavačky pracující dvanáct hodin denně sedm dní v týdnu. Kdyby vystoupili z pohodlí Poslanecké sněmovny, zjistili by, že se obchody řídí zákoníkem práce, a tedy týdenní čtyřicetihodinovou pracovní dobou,“ konstatoval Tomáš Prouza, prezident SOCR ČR.

Obchodníci poskytují i zkrácené pracovní úvazky, o něž mají často zájem například ženy s malými dětmi či starší zaměstnanci, nebo naopak studenti, kteří při studiu pracují na částečné úvazky. Je proto plno prodavačů, kteří pracují i méně než 40 hodin týdně. Každý zaměstnanec obchodu tak má stejný prostor na odpočinek jako lidé v jiných oborech.

„Zaměstnanci obchodních řetězců mají za práci v neděli nezanedbatelné příplatky, které jsou pro mnohé z nich v současnosti kvůli koronavirové epidemii důležitější než kdy jindy. Navíc obchodníci i v této době jako jediní navyšují své početní stavy, zvedají platy, jako výraz ocenění přidávají mimořádné bonusy a k tomu přijali zhruba 23 tisíc brigádníků z oblastí cestovního ruchu a gastronomie. Pokud dojde k uzavření prodejen v neděli, 17 tisíc z nich okamžitě skončí. Je rozumné v době, kdy o práci přichází mnoho lidí, nesmyslnými nařízeními tento stav ještě zvyšovat?“ shrnul T. Prouza.

Zásobování potravinami patří mezi páteřní oblasti fungování společnosti, přičemž v posledních týdnech byl obchod vystaven velké zkoušce odolnosti, aby zajistil dostatek potravin pro všechny obyvatele Česka a neomezoval služby. I díky dostatku zboží a obětavosti všech se ceny potravin v České republice během krize drží na dlouhodobých průměrech a jsou stále pod úrovní většiny evropských států. Pokud nedojde k takovýmto zbytečným restrikcím či regulaci v oblasti obchodu, jaké navrhují komunisté a lidovci, zásobování potravinami a dalším zbožím zůstane bezproblémové i v dalších týdnech a měsících.

 

Zdroj: Svaz obchodu a cestovního ruchu České republiky

Praha, 7. dubna 2020