SOL VINEUS Výběr z moravských vinic

BILLA vstupuje do kategorie vín s novou privátní značkou Sol Vineus. Řadu třinácti vín vybrala pro jeho zákazníky senior nákupčí společnosti BILLA a zároveň zkušená someliérka Eva Svobodová. Sol Vineus slaví od uvedení na trh úspěch, když za prvních 14 dní prodeje si některé z vín této řady vybralo bezmála 25 000 zákazníků. Rozšiřování privátních značek je jedním z cílů společnosti BILLA, která chce dosáhnout 30% podílu vlastních značek do roku 2028.

Jakostní

Jakostní vína pocházejí z tuzemských vinic a hroznů z jedné vinařské oblasti. V této oblasti je víno sbírané i vyráběné a zároveň musí dosáhnout minimálně 15stupňové cukernatosti. Jedná se o kvalitnější sortu vín, než jsou obyčejná stolní vína. Jakostní vína jsou tedy produktem pečlivého tuzemského vinařství a jsou vyhledávána pro svou kvalitu a nezaměnitelný komplex vlivů místa růstu, který se promítá do charakteru vína.

V nabídce Sol Vineus najdete jakostní vína „odrůdová“, která obsahují minimálně 85 % odrůdy, jež je uvedena na etiketě a skládá se nejvýše ze 3 odrůd.

 

Chardonnay, jakostní odrůdové víno 0,75l                                                  

Ve vůni najdete tóny sadového nebo citrusového ovoce, bílých květů, pražených oříšků či medu. Chuť je velmi plná, v mládí s výraznějšími kyselinkami. Najdeme v ní ovocné tóny a jemné třísloviny, ale i minerální charakter vína.

Tip someliérky: Hodí se k těstovinám, mořským plodům a vepřovému masu.

 

Veltlínské zelené, jakostní odrůdové víno 0,75l

Vůně má tóny, které mohou připomínat pepř, kořenitost, lehkou mineralitu, trávu nebo ovoce. Chuť vína je šťavnatá, svěží, s výraznou kyselinkou, příjemnou kořenitostí a lehkou stopou hořkých mandlí v dochuti.

Tip someliérky: Hodí se k rybám, salátům a těstovinám.

 

Zweigeltrebe rosé, jakostní odrůdové víno 0,75 l

Voní po višních i jiném bobulovém a lesním ovoci, jako jsou ostružiny. Chuť vína je kořenitá, ale rozdílné plnosti. Při usměrněné sklizni se dá docílit jemného a harmonického vína.

Tip someliérky: Hodí se k dezertům a ovoci.

 

Rulandské modré, jakostní odrůdové víno 0,75l

Vůně je velmi elegantní, příjemná, ovocitá, s tóny lesního ovoce a peckového ovoce. U starších vyzrálejších vín najdeme také tóny kůže, kouře nebo sušených švestek a povidel. Chuť je elegantní, bohatá, jemná.

Tip someliérky: Hodí se k hovězímu masu, steakům a sýrům.

 

Muškát moravský, jakostní odrůdové víno 0,75l

Toto novošlechtěné víno má květinově muškátovou vůni. Pokud je v něm dostatek kyselinek, má lehký charakter s příjemnou harmonií. Celkově se vyznačuje zajímavými aromatickými látkami a jemnými tříslovinami.

Tip someliérky: Hodí se k dezertům a ovoci.

 

Sauvignon, jakostní odrůdové víno 0,75

Mladá vína voní po kopřivách, bylinkách či trávě. U vyzrálých jsou spíše vůně černého rybízu, angreštu, směsi citrusů nebo zralé broskve. Chuť je plná, kořenitá s výrazným ovocitým charakterem a dlouhou lehce minerální dochutí.

Tip someliérky: Hodí se k mořským plodům, salátům, rybám a kuřecímu masu.

 

Tramín, jakostní odrůdové víno 0,75l

Tramín červený je odrůda bílého vína s výraznou ovocno-kořenitou vůní. V jeho chuti najdete tóny čajové růže, tropického ovoce medu či sladkého koření. Barva vína je zlatavě žlutá s výraznými odlesky.

Tip someliérky: Hodí se k asijskému jídlu, dezertům a ovoci.

 

 

Přívlastková

Jakostní vína s přívlastkem představují nejvyšší kvalitu mezi víny. Hrozny pocházejí z jedné podoblasti a jejich cukernatost, odrůdu, hmotnost i původ ověřuje Státní zemědělská a potravinářská inspekce. Díky tomu máte jistotu, že vám tato vína poskytnou ten nejlepší chuťový zážitek. Přívlastková vína Sol Vineus spadají do kategorie pozdní sběr a najdete mezi nimi špičková suchá a polosuchá vína.

 

Tramín pozdní sběr 0,75l

Tramín se vyznačuje výraznou, bohatou a kořenitou vůní s tóny exotického ovoce, sladkého koření nebo květin. Chuť obsahuje tóny čajové růže tropického ovoce, meruněk, medu a stopy sladkého koření.

Tip someliérky: Hodí se k asijskému jídlu, dezertům a ovoci.

 

Hibernal pozdní sběr 0,75l

Prémiová odolná odrůda bílého vína pocházející z Německa. Víno je vysoce kvalitní, extraktivní, s jemnou vůní a kyselinkou typu Ryzlinku rýnského. Má zajímavé aromatické látky a jemné třísloviny.

Tip someliérky: Hodí se k rybám, těstovinám a kuřecímu masu.

 

Rulandské šedé pozdní sběr 0,75l

Jeho vůně je příjemná s tóny exotického a sadového ovoce nebo sladkého koření. Chuť je plnější, jemně kořenitá a harmonická, ovocitého charakteru a s dlouhotrvající dochutí.

Tip someliérky: Hodí se k vepřovému masu, těstovinám, salátům a kuřecímu masu.

 

Pálava pozdní sběr 0,75l

Vůně tohoto prémiového vína obsahuje podobné tóny jako Tramín červený, tedy růže, sladkého koření, exotického ovoce a květin. Chuť je krásně aromatická, svěží, jemně kořenitá a příjemně dlouhá.

Tip someliérky: Hodí se k dezertům a ovocným salátům.

 

Chardonnay pozdní sběr 0,75l

Vůně vína z pozdního sběru je příjemná, ovocná, s tóny tropického ovoce, zejména citrusů či medu a oříšků. Prémiová chuť je plná, vysoce extraktivní, s velmi dlouhou dochutí. Barva je zlatavě žlutá se zelenkavými odlesky.

Tip someliérky: Hodí se k těstovinám, mořským plodům a vepřovému masu.

 

Rulandské modré pozdní sběr 0,75l

Pozdní sběr s elegantní ovocitou vůní ostružin, malin a jahod až povidlovými či kouřovými tóny vás uchvátí svou elegantní bohatou chutí. Jeho barva je světle rubínová, u starších nazrálejších vín s cihlovými odlesky.

Tip someliérky: Hodí se k hovězímu masu, steakům a sýrům.

 

Bílá vína jsou charakteristická zajímavým spektrem vůní, bohatými extraktivními látkami a harmonickým spojením plné chuti se svěžími kyselinkami.

Červená vína jsou díky modernímu technologickému zpracování plná a výrazná, přitom ale hebká a sametová. Vyznačují se příjemnou ovocitou vůní.

Růžová vína jsou krásná nejen díky své barvě, ale také výjimečnému mladistvému charakteru.

Vinařství Vinselekt Michlovský a. s. sídlí v Rakvicích. Vypracovalo se mezi největší vinařské společnosti v zemi. Jeho zakladatel doc. Ing. Miloš Michlovský, DrSc., patří mezi nejvýznamnější osobnosti českého vinařství. Révu pěstuje a víno vyrábí, ale kromě toho po celou svou kariéru posouvá celé vinařské odvětví vpřed. Většinově jde o bílá suchá vína, dále pak červená suchá vína, šumivá vína, ale také nealkoholická vína, s jejichž výrobou přišlo vinařství jako první v republice a je v tomto ohledu neustálým inovátorem. Pro Vinselekt Michlovský je kromě důrazu na terroir zásadní šetrný a přátelský vztah k přírodě. Zhruba desetina jeho výroby tak probíhá v BIO režimu, ovšem šetrné postupy jsou uplatňovány v celé produkci. Respekt k přírodě a snaha o minimum nezbytných zásahů jsou důvody, proč se vinařství intenzivně věnuje šlechtění rezistentních odrůd pro environmentální směry pěstování révy. Více na: www.michlovsky.com

Zámecké vinařství Bzenec s. r. o. je součástí zámeckého areálu v Bzenci a patří tak mezi vinařství s bohatou historií. Díky hroznům s garantovaným původem mají zdejší vína jedinečnou a nezaměnitelnou chuť i vůni. K jejich výrobě ve vinařství využívají nejmodernější technologie v kombinaci s osobitým přístupem, a díky tomu dosahují nejvyšší úrovně kvality. Neméně důležité ale je, že produkují vína, která mají svou „duši“. Pravidelně tak bodují v mnoha mezinárodních a tuzemských soutěžích. Do novodobé historie moravského vinařství se zámecké vinařství nesmazatelně zapsalo zejména tím, že se stalo již osmkrát vítězem naší nejvyšší soutěže – Salonu vín, národní soutěže vín. Hlavní enolog vinařství Ing. Zbyněk Žiška se pak v roce 2021 stal Enologem roku v prestižní oborové soutěži Vinařství roku. Více na: www.zameckevinarstvi.cz