Zákazník oceňuje hračky jedinečné a zároveň poučné

Společnost Albi získala v letošním ročníku soutěže Hračka roku řadu cen, včetně té hlavní. Přitom není specializovaným výrobcem hraček. O komentář jsme požádali Radomíra Švece, výkonného ředitele Albi Česká republika.

Albi – česká firma založená v roce 1991 dvojicí vysokoškoláků, kteří se původně snažili přivydělat si prodejem pohlednic na Staroměstském náměstí. Dnes má přes 450 zaměstnanců. Její zboží zákazník najde u více jak 2 000 obchodních partnerů v České republice i v zahraničí. Od roku 2008 provozuje síť vlastních Albi prodejen, dnes jich je v Česku celkem 26. Celý článek

Vánoce a Silvestr: Češi si chtějí dopřát, nejlépe za výhodnou cenu

O Vánocích se lidé chtějí rozmazlovat a touží po výjimečných zážitcích, což platí i pro ty chuťové.

S blížícími se vánočními svátky a oslavami konce roku se mění nákupní chování spotřebitelů, kteří přicházejí do obchodů se specifickými požadavky a za vybrané potraviny a nápoje jsou ochotni utratit více než v jiných částech roku. Mění se rovněž složení sortimentu, který vkládají do nákupních košíků. Jak to vidí obchodníci

Před Vánocemi pravidelně narůstá poptávka po prémiových, tedy dražších potravinách a nejrůznějších delikatesách typu luxusních uzenin a sýrů, nejkvalitnějších čokolád a jiných cukrovinek nebo značkových alkoholických nápojů, které jsou jindy mimo běžný nákupní seznam. Kromě toho je také patrný sezónní nárůst zájmu o suroviny na pečení cukroví a přípravu tradičních vánočních pokrmů, podobně jako širokého spektra pochutin a snacků pro rodinné oslavy i posezení s přáteli. Celý článek

Podlaha musí být odolná i estetická

Podlaha v prodejně většinou slouží po celou dobu jejího provozu. Důležité je proto věnovat jí náležitou pozornost už při projektování prodejny.

Za nemalé škody na podlaze a podlahových krytinách může špatný úklid. Ten správný provádějí proškolení pracovníci a začíná už před prodejnou. Zabránit škodám pomáhá také dobře navržená vstupní zóna.

Podlaha je nedílnou a zároveň velmi důležitou součástí prodejny. Kromě toho, že se po ní pohybují lidé, je nosnou základnou pro regály a další prvky použité pro vybavení prodejny. Musí vydržet vysokou zátěž jak návštěvníků obchodu, tak také vozíků a dalších zařízení sloužících k doplňování zboží. A zatímco na podlahu v zázemí jsou kladeny především vysoké nároky zátěžové, u podlahy v prodejně je kromě toho kladen důraz také na estetiku. Celý článek

Jubilejní SIAL nezklamal

Veletrh SIAL charakterizuje francouzská gastronomie v kombinaci se světovými trendy. Jednou z novinek letošního veletrhu bylo zaměření na začínající potravinářské a nápojové firmy.

Ve výstavním areálu na severu Paříže se od 19. do 23. října po dvou letech opět konal mezinárodní potravinářský veletrh SIAL. Letošní již 60. ročník potvrdil svoji aspiraci a renomé jako jeden z nejvýznamnějších veletrhů potravin, nápojů a technologických zařízení pro jejich výrobu.

Význam a vliv letošního SIALu potvrzuje jeho rozsah a rozmanitost. Na ploše osmi výstavních hal (nesmíme ale zapomenout, že hala č. 5 byly ve skutečnosti tři haly: 5a, 5b a 5c, a hala č. 6 měla ještě menší přidruženou výstavní plochu 6b) prezentovalo své výrobky 7 500 firem z více než 130 zemí. Mezi vystavovanými výrobky bylo více než 2 500 inovací. Veletrh shlédlo více než 285 tisíc návštěvníků z 205 zemí, mezi nimiž byla zhruba tisícovka novinářů a mediálních pracovníků a více než osm tisíc významných manažerů nákupu zboží, kteří společně reprezentovali kupní sílu v hodnotě cca 50 miliard euro. Tři čtvrtiny návštěvníků veletrhu byly ze zahraničí. Celý článek

Bez přepravních obalů to na trhu nejde

Přepravní obaly mohou být přímo primárními obaly pro transport, nebo se, především v retailu, jedná o obaly sekundární, ve kterých jsou loženy produkty ve spotřebitelských obalech.

V některých případech je dokonce sekundární obal i později součástí prezentace na regálech, a jako takový musí plnit nejenom svou transportní, ale i prodejně propagační funkci.

Přepravní obaly, které jsou určeny pro transport zpravidla velkorozměrového sortimentu, ať již v otevřených či uzavřených okruzích, se od přepravních obalů sekundárního charakteru liší již při vývoji konstrukce. Nejenom materiálem, na který jsou obvykle kladeny mnohem větší požadavky ohledně nosnosti, ale i pojetím samotného vývoje. Konstrukce obalu obvykle vychází z některého konstrukčního standardu, a naopak konstrukčním oříškem bývá nestandardní, na míru produktu přesně navržená vnitřní konstrukce. Ta musí eliminovat všechna případná mechanická rizika. Fixace zde často vytváří účinné deformační zóny, zamezuje poškrábání, odděluje výrobky apod. Podle povahy výrobku mohou být tyto obaly jednocestné (nevratné) nebo vícecestné (vratné). Celý článek

Docházkové systémy: Absence patří mezi nejnakažlivější choroby

Vybrat vhodný docházkový systém je hledáním rovnováhy mezi touhou managementu stále vidět podřízené pracovat, kontrolovat je a úkolovat na straně jedné a odstředivými tendencemi zaměstnanců na straně druhé.

Absence zaměstnanců může mít na organizaci významný dopad, a to jak z hlediska produktivity, tak finanční výkonnosti. Zatím sice nikdo proti této nakažlivé chorobě nevymyslel očkování, ale medikace zde je. Tou jsou propracované, flexibilní a uživatelsky přívětivé docházkové systémy, které využívají nejmodernějších trendů. Celý článek

Od drinků k fermentovaným potravinám z mladého kokosu

Atrey Rae, majitel a zakladatel české firmy Wild&Coco nám prozradil, proč mu učaroval právě mladý kokos, kde se inspiruje při vývoji rostlinných a fermentovaných výrobků, a jakým výzvám musel čelit?

Zpracování potravin metodou fermentace má dlouhou tradici. Fermentace umožňuje uchovávat jednotlivé druhy rostlinných potravin v jejich vlastním láku. Kvašením či kysáním, což je české synonymum, vzniká například alkohol, kyselina mléčná nebo kyselina octová, které fungují jako přírodní konzervanty.

V České republice jste „objevitelem“ zdravotních benefitů mladého kokosu. Jak vzpomínáte na úplné začátky vaší firmy?

Začínali jsme jako Mladýkokos.cz v roce 2014. Byli jsme tři, Ondra a Bára, dnes manželé, a já. Jezdili jsme na festivaly a prodávali tam mladé kokosy s rumem. Postupně jsme objevovali potenciál mladého kokosu, který je mnohem větší než jen party drink. V roce 2017 jsme zahájili velkou crowdfundingovou kampaň s cílem vytvořit novou značku, která změní odvětví zdravé výživy, přinese nové chutě, trendy a zážitky. Crowdfunding byl tehdy velmi úspěšný, a tak od roku 2018 plníme naše nové poslání pod značkou Wild&Coco. Společným jmenovatelem našich produktů je podpora zdravého mikrobiomu. Tam totiž všechno začíná. Celý článek