Jindřich Kotyza, Linde MH: trendy na trhu s manipulační technikou

Společnost Linde Material Handling je komplexní dodavatel manipulační techniky a logistických řešení. Dodává vysokozdvižné a skladové vozíky, náhradní díly, poskytuje autorizovaný servis vozíků a komplexní služby poradenství v oblasti manipulační techniky, navrhuje optimalizaci flotily a logistická řešení. Česká pobočka Linde Material Handling je také známá jako dodavatel regálových systémů.

Co je nového na trhu s manipulační technikou?

Výrobci manipulační techniky se v posledních několika letech při vývoji nových produktů zaměřují zejména na zvyšování produktivity, bezpečnosti a snižování provozních nákladů. Změnilo se i postavení klientů, kteří sami přicházejí s novými požadavky.

Výrobce, který chce na trhu uspět, musí na tuto novou situaci reagovat a musí umět přizpůsobit své výrobní portfolio požadavkům klientů. A to nejen v čase, ale i teritoriálně. Požadavky zákazníků v Evropě jsou totiž odlišné od požadavků zákazníků v Asii nebo v Americe.

Pro Linde MH je nejdůležitější zákazník a jeho požadavky. My v Linde Material Handling Česká republika s.r.o. (Linde MH) máme ve své nabídce široké spektrum manipulačních vozíků a služeb, kterými se snažíme naplnit potřeby našich klientů a získat zákazníky nové.

Pravidelně analyzujeme zpětnou vazbu od zákazníků a každoročně přicházíme nejen s novými produkty, ale i s rozšířenou nabídkou nových řešení a služeb. Neustálý rozvoj komunikace na ose výrobce – poskytovatel řešení – prodejce – náš klient a zpět je součástí naší dlouhodobé strategie.

Co je podle Vás nejdůležitější při investicích do skladové techniky?

Každý zákazník má jiné priority vyplývající z jeho potřeb. Proto jsou i úvahy předcházející investici u každé firmy trochu jiné. Obecně by investici měla předcházet dobrá znalost vlastního provozu a analýza procesů, do kterých bude manipulační technika zapojena.

Takovou analýzu si klient s dlouholetým působením na trhu a jasně definovaným a neměnným materiálovým tokem může udělat sám, klient, který se svou činností začíná, ocení poradenství, návrhy řešení a komplexní dodávku, kterou u nás realizují specialisté z oddělení Linde řešení.

Pro každého zákazníka je vstupní investice důležitá, ale mnohem větší sumu vynaložených finančních prostředků tvoří provozní náklady, proto by investici měla předcházet i jasně definovaná představa o požadované produktivitě a provozních nákladech.

Co byste tedy konkrétně poradil retailovým společnostem?

Společnosti podnikající v oblasti retailu většinou mají o svých potřebách a nárocích na manipulační techniku dokonalé informace. Navíc mají vlastní logistické odborníky, kteří jim analýzy materiálového toku a optimalizační návrhy již dlouhá léta zpracovávají. Linde MH nabízí tyto služby firmám, které tyto možnosti nemají.

Podle našich zkušeností je u dvou třetin společností působících v České republice prostor pro optimalizaci počtu vozíků a s tím spojených nákladů na jejich provoz. Náklady na provoz manipulačních vozíků jsou navíc často na okraji zájmu a teprve po detailní analýze mnoho firem s překvapením zjistí jejich skutečnou výši.

Doporučil bych jim tedy nebát se oslovit odborníka, který takovou analýzu udělá za ně.

Znamená to, že takovou analýzu dokážou udělat Vaši kolegové z Linde MH?

Ano, pro takové analýzy a pro vyčíslení celkových nákladů na pořízení a provoz manipulačních vozíků mají naši prodejci v Linde MH nástroje, pomocí kterých mohou klientům pomoci při jejich rozhodování.

Jaké novinky by podle Vás retailové firmy neměly nechat bez povšimnutí?

V dnešní době všechny firmy, které skladují, musí hledět na efektivitu a rentabilitu vložených finančních prostředků. Jako příklad mohou uvést, že pokud se ve skladech místo běžných vysokozdvižných vozíků začnou používat retraky, může to znamenat až o 25 % lepší využití plochy skladu, dalším benefitem je, že s retraky pak je možné zakládat až do výšky 13 metrů.

Další úsporu mohou přinést vozíky VNA pro skladování v úzkých uličkách anebo mobilní regály. Ty jsou velmi zajímavé například pro mrazírenské provozy – v prostoru není ulička mezi každými dvěma regály, ale v klidovém stavu jsou regály přisunuty k sobě. V případě, že je třeba zboží vychystat nebo naskladnit, systém mobilních regálů zajistí, že se vytvoří ulička právě tam, kde je potřeba. Toto řešení dokáže zvýšit využití skladové plochy až o polovinu.

Zajímavou novinkou, kterou v letošním roce také představujeme, je zcela nová generace stohovacích vysokozdvižných vozíků se zdvihem více než 5,3 metru. Tyto vozíky jsou v základní výbavě vybaveny orientačním vážicím systémem a mohou být dodány i v provedení pro spolujízdu, tedy se stupačkou. Tyto vozíky jsou vhodné pro práce ve skladu, kde jsou nutné delší přejezdy.

A co firmy, které hledají chytré řešení, ale zároveň kladou důraz i na finanční úspory?

Úspory v oblasti manipulační techniky jsou možné hned v několika oblastech – v pohonných hmotách, správném managementu trakčních baterií a samozřejmě, jak jsem již zmiňoval, ve správné aplikaci manipulační techniky a regálových systémů.

04-002Co se úspor pohonných hmot týče, nabízíme techniku s pohonem na stlačený zemní plyn – CNG. Máme v nabídce továrně vyráběné vozíky s pohonem na CNG (tedy žádné dodatečné úpravy) a výstavbu a financování plnicích stanic CNG, které jsou podmínkou provozování flotily takových vozíků a které zajišťujeme u nás v Linde MH spolu s dodávkou techniky takzvaně „na klíč“. Jak dokazují i četné reference v České republice, úspory při přechodu z nafty na CNG se pohybují v rozmezí 40 až 50 % a návratnost investic na pořízení plnicí stanice se pohybuje mezi jedním až třemi roky.

Při použití elektrických vozíků, které jsou v retailu velmi často využívány, se dá uspořit i správnou péčí o trakční baterie. My jsme v  loňském roce v objektu naší pražské centrály vybudovali centrum pro regeneraci trakčních baterií, kde umíme pomocí moderního přístrojového vybavení prodloužit životnost trakčních baterií o dva až tři roky.

Co chystá Linde MH v letošním roce?

V minulých týdnech jsme uvedli na trh nové řešení pro fleet management manipulační techniky, které poskytuje fleet managerům přehledná data o vozících a jejich řidičích. Analýza těchto dat přispívá k větší bezpečnosti v interní logistice, zvyšuje využitelnost zařízení pomocí optimalizace služeb a má vliv na nižší poškozování vozíků při zbytečných nehodách – řízení flotily se tak stává úspornější ve všech ohledech.

04-003Na trh jsme uvedli také robotizované paletové vozíky a robotické tahače. Tato zařízení jsou snadno instalovatelná do jakéhokoliv provozu, jejich navigace využívá existující strukturu skladů a toto řešení může zásadním způsobem změnit dosavadní měřítka efektivního využívání manipulační techniky.

Rovněž jsme v letošním roce zahájili dodávky paletových vozíků Linde L14–L20 s nosností 1,4–2 tuny, které nabízejí unikátně odpruženou stupačku. Tyto vozíky jsou také variantně nabízeny s o 33 % rychlejším zdvihem.

I nadále se budeme zaměřovat na řešení pro optimalizaci provozních nákladů, vyšší produktivitu a bezpečnost, a to nejen v oblasti dodávek a vývoje našich produktů. Znovu například chceme uspořádat Dny pro bezpečnost a efektivitu, akci, která měla v loňském roce velký úspěch.

Návštěvníci nejenže budou mít možnost se seznámit s úspornými řešeními v oblasti provozu manipulační techniky, ale připravujeme pro ně i další přehlídku skladových systémů, které by do jejich skladů mohly přinést vyšší efektivitu a bezpečnost.

 

 

 

ek

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.