FachPack 2015: Nabídka napříč celým procesním řetězcem

Po balení se i rozbalování stává kultovní záležitostí

Kouzlo veletrhu FachPack spočívá v jeho pestré nabídce výrobků a služeb napříč celým procesním řetězcem balení v oblastech obalů, balicí techniky, zušlechťování balicích materiálů a logistiky.

V letošním roce organizátoři veletrhu FachPack poprvé vyhlásili ústřední téma, které se tak dostalo do centra pozornosti. Jako průřezové téma, které se vine napříč celým procesním řetězcem balení, doprovází „označování a etiketování“ veletrh FachPack od samého počátku, v roce 2015 se však poprvé stalo ústředním tématem. Bez označování se neobejdeme: řídí toky zboží, zprostředkovává informace spotřebitelům, svým individuálním ztvárněním láká k nákupu a garantuje pravost a sledovatelnost produktů. Svá řešení speciálně v této oblasti představilo na 350 vystavovatelů.

Hlavní téma letošního veletrhu se odrazilo také v doprovodném programu. Vedle zvláštní přehlídky „Smart Labelling – pohled do budoucnosti“ Fraunhoferova institutu pro tok materiálu a logistiku (IML) v Dortmundu, která představila aktuální výsledky výzkumu a nejlepší příklady z praxe týkající se identifikačních technologií, věnoval se bayern design na výstavě „Packaging design“ inovativnímu obalovému designu z hlediska dekorativního značení – „nice labelling“. Výrobci etiket s řešeními pro potravinářský, nápojový a farmaceutický průmysl a obchod se prezentovali společně se Svazem výrobců samolepicích etiket a úzkopásmových konvertorů (VskE) v pavilonu „Etiketten & mehr“ („Etikety & mnohem víc „).

Také ve fóru PackBox se program podrobněji zaměřil na ústřední téma veletrhu.

Fórum PackBox pokračovalo ve své úspěšné historii pod heslem „Inspirace, inovace, informace“. Již potřetí nabídlo návštěvníkům opět ve spolupráci s renomovanými partnery z oboru pestrou tematickou směs s přednáškami a diskuzemi, které obsáhly spektrum nabídky veletrhu. Výroba balicích strojů, sérializace ve farmacii, inteligentní řešení v oblasti balení, nakládání s a inovativní logistická řešení, nakládání s velkými objemy dat (tzv. big data), inovace na poli materiálů a techniky a potisku obalů.

Konvenience a individualizace

Obaly na potraviny žene dál trend konvenience. Sáčky se stojatým dnem ovládly nové segmenty výrobků a poskytují skutečnou vyšší hodnotu. Byly zdokonaleny v oblasti obalů pro jídlo na cesty a používají se jako sáčky na kojeneckou výživu, která se dostává ven vymačkáváním. Maminky tak mohou své ratolesti venku na procházce nakrmit ze sáčku ovocnou přesnídávkou, jogurtovými specialitami a zeleninovou kaší. Navíc jsou praktické: Šroubovací uzávěr slouží jako adaptér pro šroubovací lžičky na krmení nebo dudlíky.

Sáčky se vloudily dokonce i do regálu s plechovkami v supermarketu: Omáčky a hotové polévky, které stačí již pouze ohřát, nahrazují dehydratované produkty z plochých sáčků s hranatými okraji.

Dalším trendem je individualizace výrobků. Nabídka se rozprostírá od müsli, které si spotřebitel může nechat namíchat ve variantě, které dává přednost, až po vytvoření osobních čajových specialit. Nesčetné varianty požadovaných směsí je zapotřebí připravit a zabalit, a také etiketa musí vždy obsahovat individuální údaje a informace. Zde jsou vyžadována inovativní řešení značkovací techniky.

Další široké významné pole působnosti pro řešení v oblasti značkovací techniky vyplývá z toho, že pomáhají výrobky jednoznačně identifikovat. Padělání značek je zejména pro kosmetický průmysl problém, který při nákupech online získává na intenzitě. Padělky jsou stále profesionálnější a značně poškozují nejen značkové výrobky, nýbrž ohrožují také zdraví spotřebitelů.

Standardní serializace obalů pro léky klade nové požadavky na nakládání s rostoucím množstvím dat. Pro každý jednotlivý obal na léky je třeba shromáždit a uložit všechny informace o výrobku a logistice. Systémy pro individualizaci a „track & trace“ pro efektivní, nepřetržité sledování výrobků a pro bezpečné ověření pravosti a spolehlivou ochranu proti padělání jsou založeny na inteligentní softwarové architektuře, kterou lze spojit s moderní strojní a tiskovou technologií.

Technika: Modulárně konstruované stroje

Flexibilita dnes znamená: Zařízení musí nejen plnit různé varianty např. jogurtu do stejně velkých kelímků, nýbrž musí také zvládnout různé velikosti obalů a různé styly balení. Konstrukce stroje je rozhodující pro efektivitu, výkonnost a flexibilitu plně automatických balicích systémů.

Jednotlivé komponenty proto musí být navzájem optimálně vyladěny a dát se rychle vyměnit. Baličky pro balení do misek, tzv. traysealer, jsou např. konstruovány tak, aby mohly v rozsahu konstrukční velikosti zpracovat všechny formáty a materiály misek.

Flexibilní druhy obalů představují také krycí fólie nebo ochranné sklo.

Nastavení a změnu výrobku je možné provádět stále rychleji – vše za pomoci rychlouzávěrů bez použití nářadí. Modulární konstrukce umožňuje využití různých funkčních modulů na stejném tělese stroje a na stejné ploše. Stroje tak jsou rychleji připravené k použití, lze snáze doplnit nebo změnit jejich vybavení a poskytují tedy také prostor pro požadavky, které přijdou v budoucnosti.

 

 

Pokračování článku a mnoho dalšího naleznete v listopadovém čísle Retail News…

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.