Světový trh s masem

Tempo růstu letos zvolní

Světová produkce masa letos podle říjnové globální předpovědi Organizace Spojených národů pro výživu a zemědělství (FAO) dále mírně vzroste, a to o 1,1 % na 318,8 mil. tun. Nejvíce v Evropské unii, USA a Rusku. Největší vzpruhou pro růst trhu zůstává maso drůbeží.

Situaci na světovém trhu masa, tedy v klíčových producentských zemích, výrazně ovlivňuje nepříznivé počasí. Dva roky silného sucha v Brazílii vedly k omezování početních stavů skotu, včetně počtu nově narozených telat. Brazilská produkce hovězího tak letos podle předpovědi FAO meziročně klesne asi o 3 % na 9,4 mil. tun (v hmotnosti jatečních těl).

Čína, největší spotřebitel masa a také jeho největší dovozce, omezila početní stavy hospodářských zvířat kvůli nedostatku vhodné půdy i problémům se zásobováním krmivy. Letos se to projevilo v mírném poklesu celkové produkce na necelých 88,1 mil. tun.

Na Asii již připadá přes 42 % celosvětové produkce masa – 135,3 mil. tun, z toho Čína produkuje přes 88 mil. tun. Čína je také největším dovozcem masa. Letos ho nakoupí zhruba 4,6 mil. tun, tedy zhruba stejně jako loni.

Druhým největším dovozcem v Asii je Japonsko (3,2 mil. tun), dále Vietnam (přes 1,6 mil. tun), Jižní Korea (1,1 mil. tun) a Saúdská Arábie (skoro 1,1 mil. tun).

Asie je zdaleka největším čistým dovozcem masa – letos to bude více než 15,3 mil. tun. Čistými dovozci jsou také Afrika (zhruba 2,5 mil. tun ročně), z velkých trhů pak Mexiko (skoro 12 mil. tun).

Skoro polovina vepřového se vyrobí v Číně

Výroba vepřového masa se letos zvýší ve všech regionech s výjimkou Asie, kde se musí počítat se stagnací. Tempo růstu dosáhne 1,3 % (na 118,8 mil. tun), když v předchozích dvou letech činilo 2,1 % ročně. Hlavním důvodem je stagnace (či nepatrný pokles) v Číně, na kterou připadá skoro polovina (48 %) globální produkce vepřového.

Čína je současně jeho největším dovozcem (přes 3,7 mil. tun ročně).

Čínští chovatelé omezují chov prasnic jednak kvůli nepříznivému poměru mezi cenou masa a cenou krmiv, jednak kvůli zavádění přísnějších ekologických požadavků kladených na podmínky chovu.

Významnými dovozci vepřového jsou také Japonsko (kolem 1,3 mil. tun ročně) a Mexiko (753 tis. tun).

Výroba vepřového v EU letos proti předchozímu roku stoupne o 2,7 % na 23,4 mil. tun. Farmáři dále rozšiřují stavy chovných prasnic a zvyšuje se i porážková hmotnost zvířat.

Produkce se zvýší také ve Vietnamu či Indonésii, zatímco Japonsko a J. Korea budou nadále nepříznivě pociťovat důsledky loňského průjmového onemocnění prasat virového původu (PED). Z této pohromy se rychleji vzpamatovaly USA, kde by se měla letošní výroba zvýšit o 6,1 % na 11 mil. tun. Levnější krmiva přispějí k růstu produkce také v Mexiku (o 3,9 % na 1,3 mil. tun).

 

Pokračování článku a mnoho dalšího naleznete v prosincovém čísle Retail News…

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.