Brexit je realitou, co na to ekonomika a obchod?

Jak bude vypadat a fungovat EU bez Velké Británie? Jak  se reálně výsledky referenda odrazí nejen na finančních trzích a ve fungování firem, ale také v běžném životě lidí, v pohybu pracovních sil a zboží, v maloobchodě „klasickém“ i v e-shopech? Řada otázek je a bude nekonečná. 

Pro zbytek EU je odchod UK ztrátou, hodnotí Eva Zamrazilová, hlavní ekonomka České bankovní asociace, výsledky britského referenda. „Politická i hospodářská mapa Evropy dozná výrazné změny, které bohužel konkrétně pro ČR nebudou příznivé. Je v našem bytostném zájmu, aby odchod UK z EU proběhl hladkou cestou. Nejde o potrestání povstalců, ale o legitimní změnu. Čeští reprezentanti by v Bruselu měli vyvinout maximální úsilí o to, aby nové podmínky spolupráce byly vyjednány co nejrychleji, tak aby obchodní výměně a další spolupráci ve všech oblastech nebyly kladeny zbytečné překážky. Evropská unie volá po reformě, která skutečně zajistí čtyři základní svobody – volný pohyb zboží, služeb, kapitálu a osob, namístoregulačních snah, které jsou nadstavbou nad tímto dosud nedosaženým základem. Pokud Brusel nebude naslouchat specifickým potřebám jednotlivých členských zemí, nemusí být britské referendum historickým unikátem,“ varuje.

Pavel Drahotský, ředitel Saxo Bank pro Českou republiku, Slovensko a Maďarsko vidí dopady odchodu z Evropské unie na Británii ve dvou vlnách. Primární efekt brexitu pocítí Británie v řádu několika hodin až dní, kdy můžeme očekávat oslabování libry, britských akcií a celého bankovního sektoru. Sekundární efekt se bude projevovat v řádu několika týdnů až měsíců. Česká republika může odchod pocítit v propadu o desetiny procent HDP. Je však obtížné odhadovat nepřímé dopady, neboť ČR exportuje řadu produktů třeba do Německa, odkud jsou následně reexportovány v podobě například součástek do strojů dále do Británie. Tento propad se může projevit až v horizontu několika měsíců.
Velká Británie se nyní nachází před  rozhodnutím. Jedna z možností je uzavření dohody s Evropskou unií o volném obchodě a dalších výhodách, které do dnešní doby čerpala, což s sebou ale ponese řadu závazků. Druhou možností je oportunisticky využít situace a nalákat méně transparentní kapitál. Tím by mohla řadě firmám nabídnout alternativní možnost před unijní, mnohdy svazující legislativou. Podobnou cestou se vydalo například Švýcarsko, které čerpá mnohé výhody, ale nenechává se svazovat regulatorními požadavky.

Pro samotnou Evropu bude odchod z Británie bolestivý. Porušila se tím rovnováha uspořádání sil a je vysoce pravděpodobné zvýšení ekonomického i politického vlivu Německa. Vedle toho je možné, že některé státy východní Evropy a Asie budou chtít využít rozpolcenosti uvnitř EU ve prospěch vlastních zájmů.

Brexitem vznikl zásadní precedens, že Unii lze opustit a v dohledné budoucnosti můžeme očekávat posilování separatistických tendencí v dalších zemích.  Je jen otázkou času, kdy a kdo vyvolá další referendum o odtržení.

ek

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.