Obří nákupní centra v Evropě

Vedou Rusko a Británie

V žebříčku TOP 10 největších nákupních center podle pronajímané plochy, který sestavila rakouská společnost RegioData Research, převládají „chrámy spotřeby“ vybudované v Rusku a Velké Británii.

Tím největším (podle stavu ze začátku letošního května) je moskevský Avia Park s plochou 231 tis. m2, otevřený koncem listopadu 2014. Své zboží a služby v něm může nabízet – za plného vytížení – až 500 obchodů.

Toto centrum bylo otevřeno jakoby „natruc“ hlubokému útlumu ruského hospodářství, kde kvůli značně oslabenému rublu klesla kupní síla domácností. Avia Park tak z prvního místa vytlačil nákupní megacentrum „Bělaja dača“ otevřené v roce 2007, tedy těsně před globální hospodářskou krizí ve městě Kotělniki nedaleko Moskvy.

V Británii vede Trafford

Rusko má v evropském žebříčku TOP 10 čtyři zástupce a stejně tak Velká Británie. To největší se nachází v Traffordu – správní oblasti, jež je součástí Velkého Manchesteru – bylo otevřeno v roce 1988 a v celé Evropě mu podle pronajímané plochy patří čtvrtá příčka.

Velká nákupní centra si právě díky traffordskému získala popularitu i mezi britskými spotřebiteli. Hlavně díky delší otevírací době, než jakou nabízejí obchody na hlavních třídách britských velkoměst.

Jak poznamenává RegioData, zastřešená nákupní centra nabízející nejen možnost nákupů, ale také různé druhy zábavy, se stala vítaným cílem Britů a jejich rodin „možná také díky anglickému počasí“.

Za těžkých hospodářských časů se neotevřel jenom moskevský Avia Park. Platí to také pro španělskou Marineda City, která zahájila provoz v roce 2011 ve městě La Coruña (na severozápadě země). V uvedeném roce se španělskému hospodářství opravdu nedařilo.

 

Pokračování článku a mnoho dalšího naleznete v letním dvojčísle Retail News…

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.