Výsledky soutěže Obal roku 2016

Bodoval důvtip i ekologický aspekt

Odborná porota letošního 22. ročníku renomované soutěže Obal roku se sešla k hodnocení ve čtvrtek 22. 6. 2016 a posuzovala 85 přihlášených exponátů. Titul Obal roku 2016 získalo 35 obalových řešení.

Soutěž o nejlepší obaly Obal roku je určená pro české i zahraniční firmy, které se podílejí na zajímavém obalovém řešení. Cílem je vyzdvihnout a propagovat nejlepší myšlenky, inovace a technologie v oblasti balení, které se na trhu objevují. Současně je dána možnost veřejně ocenit práci obalových konstruktérů a designérů při slavnostním předání ocenění na Obalovém kongresu Syba.

 

Odborná porota složená již tradičně z odborníků obalového průmyslu i ze zástupců odborných médií, letos posuzovala 85 přihlášených obalových řešení. Také díky vysoké profesionalitě porotců je tato soutěž certifikovaná World Packaging Organisation pro český a slovenský trh a slouží jako brána do světové obalové soutěže WorldStar for Packaging. Hodnocení poroty začalo letos výjimečně v areálu Škoda Auto v Mladé Boleslavi, a to díky vstřícnosti automobilky a současně přihlašovatele největšího exponátu o rozměrech námořního kontejneru. V odpoledních hodinách proběhlo hodnocení všech ostatních exponátů v prostorách pražského mezinárodního centra pro současné umění MeetFactory.

Novinkou letošního ročníku byla dvoudenní výstava přihlášených exponátů a vybraných vítězných obalů z předešlých ročníků přístupná pro širokou veřejnost v prostorách pražského mezinárodního centra pro současné umění MeetFactory. Vstupné bylo dobrovolné a výtěžek byl věnován Nadaci Janua Jabok.

Vítězové jednotlivých kategorií

  • Kategorie POTRAVINY

Verpalin Easy OpenPřihlašovatel: Obaly Česko

Patentovaný systém Verpalin Easy zkracuje čas a snižuje náklady při vkládání sáčků do přepravek typu E1, E2 a E3. Nejenže využívá sáčky z fólie Verpalin již s tloušťkou od 8 mikronů (s certifikátem BRC), čímž snižuje náklady a odpady, ale využívá také patentovaného systému snadného vkládání do přepravek. Sáčky se přitom nedotýkají stěn provozních prostor, ani se nepovalují na zemi a nedochází tak k jejich kontaminaci.

Servírovací obal na pralinky – Přihlašovatel: Grafobal

Limitovaná série na pralinky je charakterizovaná důrazem na prezentaci baleného produktu, kdy se obal po doručení obdarovanému sám stává servírovacím podnosem. Luxusně-minimalistická grafika provedená horkou ražbou prezentuje brand na obou rukávech.

Steaky v balení Cryovac Darfresh – Přihlašovatel: Sealed Air

Balení využívá speciálně tvarovatelnou vrchní smrštitelnou folii, která pevně, avšak něžně zkopíruje tvar výrobku bez narušení jeho tvarů. Celistvost svaru v celé ploše kolem výrobku chrání proti ztrátě vakua, avšak udržuje balení snadno otevíratelné pro zákazníka. Vysoká bariera a mechanická odolnost zvyšuje trvanlivost a podstatně snižuje možnost plýtvání potravinami.

Olmín – nově zrozená hvězda na trhu Přihlašovatel: Cardbox Packaging

Sametový sýr zrající ve zcela novém konceptu obalu z hladké lepenky potištěný offsetovou technologií. Jedinečný obal pro jedinečný výrobek. Společnosti Cardbox Packaging se podařilo spojit novinku Olmy s obalem, který se výrazně odlišuje od jiných řešení na trhu. Konstrukce kromě výjimečného tvaru nabízí možnost velkého prostoru pro komunikaci se zákazníkem.

  • Kategorie NÁPOJE

Plastové sudy EcoDRAFT s vnitřním dvojitým vakem – Přihlašovatel: Cardiff Group

Plastové sudy s vnitřním dvojitým vakem, který odděluje nápoj od tlačného plynu, umožňují zachování originální chuti nápoje bez ohledu na tlakové médium. Vak je vyroben z vícevrstvé fólie, která zaručuje prodloužení trvanlivosti nápoje až na dva roky. Sud je vyroben z recyklovatelného polyetylénu a svojí robustností a odolností se vyrovná klasickému nerezovému sudu. Sudy se dodávají ve dvou variantách: jednorázové sudy a znovupoužitelné.

Pivní přepravka 20 x 0,5l Holba, Litovel, Zubr – Přihlašovatel: Alfa Plastik

Nové pivní přepravky Holba, Litovel a Zubr se vyznačují originálním designem, soudkovitým tvarem a celoplošnou etiketou přesně sladěnou s tělem přepravky. Výroba zahrnuje náročnou technologii IML, kdy etiketa je zalisována přímo do přepravky, zde je navíc etiketa celoplošná a uzavřená okolo madla. Pozornost je věnována životnosti, která je očekávána na úrovni 20 let, i přímé ochraně životního prostředí, celá přepravka včetně etikety je recyklovatelná.

 

Pokračování článku a mnoho dalšího naleznete v letním dvojčísle Retail News…

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.