Značka s sebou nese kouzlo příběhu

Emoce jsou spojené se značkou, kvalitou a původem výrobku.

Se šíří nabídky stále více platí, že příběh výrobku a značky fungují jako nástroj při oslovení zákazníka. Jsou šancí, jak zákazníka zaujmout a dovést ho až k nákupu, často opakovanému. Úspěšným značkám na českém trhu se proto budeme postupně věnovat i v následujících vydáních Retail News.

Být reprezentantem značky, kterou všichni znají a chtějí, je cílem každé firmy. Budování značky je přitom běh na dlouhou trať trvající desetiletí, na které se může kdykoli něco zvrtnout.

A to i důvodů, které firma neovlivní. V případě mnohých českých značek byla takových důvodů celá řada. Těm prvorepublikovým zasadilo ránu znárodnění po roce 1948 a mnohým, které v éře socialismu prosperovaly, pak rok 1989.

Dnes se můžeme pyšnit tradičními značkami světoznámými, které však již často nejsou v českých rukou, ale také značkami obnovenými nebo nově vybudovanými v posledních dvaceti letech. Mnohé z nich jsou spojeny s rodinnou firmou. K největším a nejznámějším v oblasti potravinářství patří Kofola nebo Madeta, dále např. MP Krásno, Linea Nivnice, Emco, Delimax, Crocodille, Country Life, Bonavita, Alika či Accom. Na budování značky spojené se jménem vsadily společnosti Le & CO – Ing. Jiří Lenc nebo Váhala.

Spojení nákupu s emocemi

Značka jako jeden ze základních marketingových nástrojů je postavena na důvěře zákazníka, na emocích. A právě emoce jsou v souvislosti se snahou dostat se ze slevové spirály frekventovaným termínem. Emoce spojené se značkou, kvalitou a původem výrobku.

Nejde přitom pouze o českou specialitu. Zájem o kvalitní potraviny s označením původu a regionální potraviny s tradicí v místě výroby se zvyšuje na celém evropském trhu. S cílem ochránit mimořádné produkty vytvořila již v roce 1992 Evropská unie systém kvality značení potravin, v jehož rámci uděluje označení: Chráněné označení původu, Chráněné zeměpisné označení a Zaručená tradiční specialita.

V nabídce obchodníků v Německu nebo Rakousku najdeme řadu privátních značek podporujících lokální výrobce. Také v České republice stoupá zájem zákazníků o lokální produkty. Na „české vlně“ se proto již několik let nese marketingová komunikace řady obchodníků, častokrát označována za značně kontroverzní.

Změnu pravidel přinesl 1. leden 2017, kdy vstoupila v platnost novela zákona o potravinách, která upravuje podmínky pro dobrovolné označování potravin s původem v České republice.

Potřebný „příběh“ dodá i obchodník

Na nové značení zareagoval např. online supermarket Rohlik.cz, který české potraviny označuje českou vlajkou, která v souladu s platnou legislativou označuje ryze české výrobky.

Novou spolupráci s řetězcem Albert stvrdili lokální dodavatelé pod záštitou ministra zemědělství Mariana Jurečky. Všechny produkty nové řady Česká chuť, které najdou zákazníci v Albertu exkluzivně, splňují definici české potraviny podle zákona. Řetězec představil zákazníkům v rámci řady Česká chuť několik produktů již v prvním čtvrtletí letošního roku. V tuto chvíli nabízí na 80 výrobků napříč čerstvým i trvanlivým sortimentem. „Naše spolupráce znamená pro české zákazníky především větší dostupnost kvalitních českých výrobků, což nás velmi těší,“ řekla Martina Králová, jednatelka společnosti Perník, kde se pečou 100% české piškoty. Nabídku svých produktů v obchodní síti čítající více než 300 obchodů po celém Česku si chválil také Milan Lipavský ze společnosti Seli, vyrábějící pivní tyčinky, a Petr Hrdlička, ředitel firmy Záruba Food, odkud do prodejen Albert míří tradiční česká majonéza.

Již nyní nabízejí prodejny Albert 100 % stálé nabídky hovězího a vepřového masa českého původu a čeští dodavatelé tvoří širokou základnu také u dalších čerstvých i trvanlivých potravin.

 

Pokračování článku a mnoho dalšího naleznete v letním dvojčísle Retail News, červenec-srpen…

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.