Komerční článek

Evidence docházky – nezbytnost také u malých firem

Evidenci odpracované doby je jednou z povinností zaměstnavatele, jejíž nedodržení je považováno dle zákona o inspekci práci (zákon č. 251/2005 Sb.) za správní delikt s možnou pokutou až 400 000 Kč, při hrubém a opakovaném porušení pak až pokutou 2 000 000 Kč. Investice do moderního docházkového systému přitom přijde mnohem levněji…

Moderní docházkové systémy pomáhají podnikatelům nejen vést evidenci docházky v zákonem požadovaném rozsahu, ale také poskytuje přesnější informace o pracovní době jednotlivých zaměstnanců, případně pomáhá chránit „know-how“ firmy a v neposlední řadě také usnadňují administrativu.

Všichni na svých místech? Moderní systémy Vám to řeknou během okamžiku

Elektronické docházkové systémy pracující s čipy, vstupními kartami či otisky prstu, často dodávané rovnou s docházkovým systémem, nepředstavují zvýšenou administrativu jak pro zaměstnavatele, tak zaměstnance. Navíc, tyto typy docházkových systémů jsou přesné, spolehlivé a „bezpečné“. Analýzou dat z těchto systémů můžete odhalit například:

  • nedodržování pracovní doby, případně zákonem stanovených přestávek;
  • růst přesčasových hodin;
  • pohyb zaměstnanců v prostorech, do kterých by správně neměli mít přístup;
  • nedostatky v procesním řízení výroby či administrativy.

Malé firmy mohou „vsadit“ na klasiku

Napojení docházkového systému na mzdový či účetní program sníží účetním administrativu spojenou s výpočtem mezd, nárokem na dovolenou, mzdových náhrad apod. Vše navíc budete mít v elektronické podobě, tj. konec archivování „píchaček“.

S ohledem na množství administrativy a povinností ukládaných zákonem, elektronická evidence docházky se vyplatí i ve středně velkých firmách, ve velkých firmách je tento způsob zpracovávání informací o pracovní době nezbytností. Malé firmy, často rodinné firmy s jednosměnným provozem a jedním výrobním místem, u nichž činí návratnost investic do elektronické evidence docházky i několik let, si mohou pomoci „standardními“ metodami, jako jsou docházkové hodiny či evidenční karty.

Ať už hledáte cestu, jak efektivně řešit evidenci docházky ve vaší firmě či způsob, jak analyzovat procesy u vás ve firmě, navštivte web Manutan.cz, kde můžete zakoupit jak pokročilé elektronické, tak klasické „manuální“ docházkové systémy.

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.